Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Svetlana Vlahović, TVCG ]

08. 03. 2022. 06:54 >> 07:13
3

APEL STRUČNJAKA

Lov potpuno zaustaviti, bar na godinu

Srna ubijena prije nekoliko dana još jedan je alarm i poziv da se lov potpuno zaustavi makar na godinu, smatraju sagovornici TVCG. Kažu da je potrebno utvrdi tačan broj divljači i napravi bolju strategiju lovstva u Crnoj Gori.

Uplašenu i povrijeđenu srnu od razjarenih lovačkih pasa spasio je Velibor, a da stigne do veterinara tog jutra pobrinuo se Srđa Jakšić.

"Mi smo bili s dvoje auta, ja krećem s mojim autom u kome vozim srnu. Tada iz šume izlaze dva čovjeka u maskirnim odijelima, s bradama, kapama, sa dvije puške na ramenima. Tri, četiri kera", kazao je on.

Predstavili su se lažno i tražili da im se vrati srna, priča Srđa.

''Sestra je krenula drugim autom, oni su prišli njenom autu i tražili su od nje da ja zaustavim svoje, da im vratim divljač. Jedan čovjek se predstavio kao lovočuvar, čak je imao i kapu lovočuvara, istakao je Srđa Jakšić.

To je Jakšić i ispričao policiji koja ih nekoliko minuta kasnije na tom mjestu nije pronašla. Veterinar Admir Babačić je potvrdio da je na srnu pucano iz vatrenog oružja.

"Dosta je krvarila iz tih rana, čak se vidio i crijevni sadržaj koji je curio iz tih rana što upućuje da su unutrašnji organi trbušne šupljine bili znatno oštećeni", istakao je veterinar Babačić i dodao da je uradio šta je mogao.

"Kad sam je ostavio u Martiniće, slikao sam je dva puta, ona je bila dobra i vesela, ali nedugo zatim Darko me zvao da je nažalost srna umrla", istakao je Jakšić.

Kaže da nisu uspjeli ono što su željeli, a to je da je sačuvaju i vrate gdje i pripada.

Za bilo koju informaciju koja će dovesti do hapšenja ovih krivolovaca Lokalno lovačko društvo i Lovački savez nude do 1.000 eura. Kazna za ubijanje srne čiji je lov trajno zabranjen u Crnoj Gori je do tri godine zatvora.

"Lov nelovnim danima, lov nedozvoljenim sredstvima i lov zaštićenih vrsta je uzeo maha", istakao je Darko Saveljić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

"Postoje dosta drugih životinja koje stradaju za koje se ne zna", kazao je veterinar Admir Babačić.

Iz Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković je istakao da krivolova ima i da će ga uvijek biti, ali da nema u toj mjeri.

Zbog krivolovaca stradaju pravi ljubitelji lova i prirode, kaže lovac Bahrudin Lekić za kojeg je lov način života.

"Definitivno stariji lovci mogu dati savjet kako da se ponašaš. Jer nije samo dati pušku mladom momku i reći: E, izvoli, kreni!", kazao je.

Agencija za zaštitu životne sredine više od decenije upozorava i da je divljači u Crnoj Gori sve manje. Lovci tvrde suprotno.

Lovac Bahrudin Lekić rekao je da NVO upiru da se lov definitivno zabrani, te da ih on nikad u teren nije sreo da oni broje divljač.

Fotografija koja se prije nekoliko dana pojavila na društvenim mrežama još jedan je alarm i poziv da se lov potpuno zaustavi makar na godinu, smatraju naši sagovornici, utvrdi tačan broj divljači i napravi bolja strategija lovstva u Crnoj Gori.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније