Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

03. 03. 2022. 11:44   >>  11:46

"OZON" POZVAO VLADU

Zaustaviti javnu raspravu o HE Komarnica

Ekološki pokret "Ozon“ pozvao je Vladu Crne Gore i Elektroprivredu da zaustave javnu raspravu za Elaborat procjene uticaja Hidroelektrane Komarnica na životnu sredinu, zbog izražene političke krize koja, osnovano sumnjaju, onemogućava kvalitetan agrumentovan javni dijalog, čime je ugrožen javni interes.

"Čvrsto vjerujemo da nije vrijeme da se ovako važan infrastrukturni projekat, koji nesporno nosi veliki uticaj na prirodu i društvo, nastavi u fazi procjene uticaja na životnu sredinu dok se ne steknu uslovi da dobije pažnju institucija sistema i javnosti koju zaslužuje. Izražena je politička, duštvena, ekonomska kriza onemogućava posvećenost prije svega institucija sistema i donosilaca odluka, koji su, ne samo iz naše perspektive, očigledno fokusirani na uskopartijske interese i funkcije, da na kvalitetan način zainteresuju javnost za projekat HE Komarnica, što je preduslov za javni dijalog u kom će javni, a ne privatni interesi biti u fokusu", naglašavaju u "Ozonu".

Smatraju da bi zaustavljanje procedure procjene uticaja HE Komarnica, na životnu sredinu, do trenutka društveno političke stabilizacije i postojanja Vlade koja će biti stabilna i imati podršku građana, spriječilo i različite manipulacije interesnih grupa, koje prepoznaju i u onima koji su za i u onima koji se protive izgradnji tog objekta.

"Ističemo i da obim Elaborata, zahtijeva studiozan pristup i vrijeme za analizu, te da svakako organizacija javnih tribina u Plužinama i Šavniku, treba biti iskorišćena da se građanima tih opština pruži mogućnost da se bolje upoznaju sa projektom i dobiju mogućnost povratnih informacija od nosioca projekta i obrađivača", napominju u saopštenju.

Praksa iz prošlosti je pokazala kada je riječ o energetskim objektima, posebno hidrolektranama, kako dodaju, da se moraju stvoriti uslovi u kojima će javna rasprava za elaborate procjene uticaja na životnu sredinu biti sprovođena na način da se razmijenjuju argumenti, otvara prostor za alternativne mogućnosti, ukoliko se želi dobiti podrška javnosti, pa se nadamo da će naš poziv Vladi i EPCG naići na razumijevanje i biti prihvaćen.

"Ubijeđeni smo da bi zaustavljanje procedure procjene uticaja na životnu sredinu, u ovom kriznom društveno-političkom momentu, donijelo benefite i EPCG kao nosiocu projekta, jer bi se vrijeme do stabilizacije moglo iskoristiti da se proaktivnom komunikacijom sa referentnim institucijama i pojedincima i zainteresovanom javnošću, razmjene mišljenja i sigurni smo dobiju se i kvalitetni argumetni, čime bi se stvorila nova pozitivna praksa i došlo do najbolje odluke", naglašavaju u NVO "Ozon".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније