Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

23. 02. 2022. 06:38 >> 22:47

AGENCIJA

Zbog mišljenja ASK 26 funkcionera dalo ostavke

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) na jučerašnjoj sjednici usvojio je izvještaj o radu ASK za 2021. godinu, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta ASK za 2021. godinu. Savjet je ocijenio da je ostvaren značajan napredak u svim oblastima rada, o čemu, kako tvrde, govore podaci da su ispunjeni svi ciljevi zacrtani Planom rada a u pojedinim oblastima su i nadmašeni.

U oblasti sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija u 2021. godini Agencija je dala 186 mišljenja. Na osnovu mišljenja i odluka ASK, podnijeto je 26 ostavki javnih funkcionera.

Agenciji je u 2021. dostavljeno najviše izvještaja o prihodima i imovini od početka njenog rada, dok je godišnji plan provjere u potpunosti realizovan, s tim da je premašen broj planiranih provjera. Pokrenuto je šestostruko više postupaka kontrole po službenoj dužnosti nego prethodne godine.

U svim upravnim postupcima koji su u prethodnoj godini pokrenuti po službenoj dužnosti u oblasti provjere prihoda i imovine, utvrđena su kršenja zakona. U izvještajnom periodu, zbog podnošenja izvještaja o prihodima i imovini sa netačnim i nepotpunim podacima, pokrenut je najveći broj prekršajnih postupaka od početka rada, više u odnosu na prethodnih pet godina rada zbirno.

"Pokrenuto je i značajno više prekršajnih postupaka zbog kršenja zakona koje se odnose na obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini 30 dana po stupanju na javnu funkciju i po prestanku javne funkcije", piše u saopštenju. 

U oblasti finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija je nastavila da djeluje na planiran i sistematičan način. 

"Tokom 2021. godine izvršena je kontrola 6.512 dostavljenih izvještaja od strane obveznika zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja o redovnom radu i u toku izbornih kampanja, kao i 354 kontrole poštovanja zabrana i ograničenja u toku izborne kampanje. Dodatno, izvršena je provjera i kontrola 2.246 lica davalaca priloga političkim subjektima za redovan rad u 2020. godini i izbornu kampanju u 2021. godini. Agencija je u ovoj oblasti rada, tokom 2021. godine, pokrenula za 15,6% više prekršajnih postupaka u odnosu na prethodne četiri godine zbirno", piše u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније