Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Igor PEJOVIĆ ]

06. 02. 2022. 07:20 >> 07:56
1

KCCG

Porođajima u januaru prisustvovalo 14 partnera

Tokom januara ove godine porođajima u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prisustvovalo je 14 partnera, a uglavnom su to bili očevi, saopšteno je Portalu RTCG iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji. U posljednja četiri mjeseca prošle godine u sali je uz porodilju bilo 25 partnera.

V.d. direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo Srđan Medan kazao je za naš portal da sve trudnice i njihove partnere ohrabruju u namjeri da prisustvuju porođaju.

Smatra se, kako je rekao, da je uloga oca u prvim godinama života neizmjerno važna za pravilan razvoj mozga novorođene bebe.

"Prisustvo oca na porođaju ima brojne pozitivne efekte, a njegovo prisustvo i uključenost kako na porođaju, tako i na pregledima tokom trudnoće, stvara dublji i intimniji odnos sa novorođenom bebom, kao i sa majkom novorođene bebe", rekao je Medan.

Uloga oca veoma važna

Napominje da je uloga oca, odnosno supruga da svojim prisustvom olakša sami čin porođaja, stvori prijatnu atmosferu i osjećaj prisustva bliske osobe.

"Statistika je pokazala da ovi efekti imaju pozitivan uticaj na porođaj, smanjuju rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja. Većina muškaraca navodi prisustvo na porođaju svog djeteta kao pozitivno iskustvo i opisuje ga kao 'najznačajniji dan u životu'. Ipak, manji broj to navodi kao neprijatno iskustvo, koje nije unaprijedilo njihov odnos sa djetetom ili suprugom", rekao je Medan. 

Ističe da je od septembra prošle godine do 1. januara ove bilo 25 partnera na porođaju.

"Najčešće su bili prisutni očevi, u nekoliko navrata sestre ili kume, i dva puta psiholog. Tokom januara ove godine smo imali 14 partnera na porođaju. Takođe, uglavnom su u pitanju bili muževi, tj. očevi novorođenih beba", pojasnio je Medan.

Pandemija je, kako je pojasnio, definitivno negativno uticala na broj prisutnih partnera.

Na početku pandemije bez prisustva porođajima

"Na početku pandemije, tokom 2020. godine, je bila potpuno ukinuta mogućnost prisustva, a tokom 2021. godine vraćena je mogućnost prisustva, ali uz posjedovanje negativnog testa na koronavirus, koji je potrebno da izvade prije nego što uđu u porodilište. Za prisustvo na porođaju je dovoljno da partner uradi PCR ili brzi antigenski test prije ulaska u porodilište i da svoje prisustvo najavi putem mejla, glavnoj sestri porodilišta", rekao je Medan.

Ukoliko planiraju da prisustvuju na porođaju, partneri bi trebalo da se pripreme i informišu o normalnom toku i fazama porođaja, kao i o mogućim intervencijama i dešavanjima u porodilištu, kako bi negativne efekte od nepoznatog sveli na minimum.

"Partner na porođaju bi trebalo da bude smiren i strpljiv, pun podrške i da svjedoči naporima kroz koje trudnica prolazi", napominje Medan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније