Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

02. 02. 2022. 15:15 >> 15:16

APEL ORGANIZACIJA

Promijeniti odrednicu koja se odnosi na medije

Medijska asocijacija JugoistočneEvrope (MASE), Institut za medije Crne Gore (IMCG), Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) i Media centar pozvali su Vladu Crne Gore da prije potpisivanja promijeni odrednicu nacrta Temeljnog ugovora koja se odnosi na medije, jer postojeća, kako su saopštili. zadire u autonomiju medija i u suprotnosti je sa domaćim zakonima u međunarodim standardima.

Kako navode u zajedničkom saopštenju, Nacrtom Temeljnog ugovora koji su objavili mediji, a Vlada ga, kako podsjećaju, nije demantovala, u članu 14. je predviđeno da "crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja koja su dužna da vjerodostojno, objektivno i bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima i djelatnostima Crkve".

"Stav da 'crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja', je suvišan i nepotreban, jer država ustavom, zakonima, međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama, svima garantuje pristup medijima. Problematičan je formulacija da su sredstva javnog informisanja 'dužna da vjerodostojno, objektivno i bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima i djelatnostima Crkve', jer zadire u autonomiju i slobodu medija", kazali su u saopštenju.

Takva odrednica, smatraju oni, nameće dodatne obaveze medijima i "uvodi Vladu kao arbitra koji bi procjenjivao da li su medijski sadržaji 'vjerodostojni, objektivni, nediskriminatorni'".

"To je direktno uplitanje države u medijske slobode i ova odrednica nije usklađena sa Ustavom, zakonima i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Javni mediji počivaju na načelima autonomnosti, slobode i otvorenosti za različita mišljenja i za svoj rad su samo odgovorni pred javnošću, a ne pred bilo kojim drugim autoritetom. Sa druge strane država se međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i domaćmi zakonodavstvom obavezala da štiti pravo na sloodu izražavanja, kao jedno od osnovnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Pozivaju Vladu da poštuje načela koja je propisala i na koja se obavezala i da ne dovodi u pitanje jednu od  vitalnih vrjednosti demokratskog  društva, kakva je sloboda medija.

"MASE, IMCG, DPNCG i Media centar ne spore pravo vjerskim zajednicama na pristup medijima i smatraju da građani treba da budu informisani i o društvenom fenomenu kao što je religija, ali ukazuju da poštujući sekularno određenje države i slobodu medija, nije na Vladi i vjerskim zajednicama da dogovaraju način na koji će mediji izvještavati o vjerskim zajednicama i njihovim stavovima", kazali su u saopštenju.

Vjerske zajednice, kako su istakli, imaju prostor i druge resurse "da slobodno informišu građane o svojim aktivnostima kroz medije čiji su osnivači i postojeći zakonski okvir im garantuje ravnopravan pristup javnim medijima".

"Pored toga država ugovorima kojim reguliše odnose sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom Crne Gore nije propisivala način na koji mediji treba da izvještavaju o aktivnostima i stavovima ovih vjerskih zajednica, već se zadržala u okvirima zakona i međunarodnih standarda. Katoličkoj crkvi je 'garantovan pristup javnim sredstvima inforisanja', a Islamskoj zajednici 'javnom servisu'. Smatramo da jednak pristup treba imati prema svim vjesrkim zajdnicima i da identična rješenja treba ugraditi i u Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crvkom (SPC).

"MASE, IMCG, DPNCG i Media centar predlažu da se član 14 stav 3 izmijeni i da se odredba prilagodi i definiše na istovjetan način kao što je učinjeno kod temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice. Predloženo rješenje bi glasilo: 'Srpska pravoslavna crkva ima takođe pristup i javnim sredstvima informisanja (novine, radio, televizija, internet)”, rekli su u saopštenju. 

Vjeruju da će, kako su kazali, Vlada "uvažiti ponuđene argumente, prepoznati štetnost predloženih rješenja iz nacta Temeljnog ugovora sa SPC u odnosu na medijske slobode i zaštiti ovaj bitni temelj demokratskog društva".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније