Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Darko Bulatović, TVCG ]

01. 02. 2022. 06:49 >> 06:50
3

NIKŠIĆ

Lutalice odgrizle pola miliona opštinskog budžeta

Muke Nikšićana sa psima lutalicama se nastavljaju. Iako je najveći broj pasa vakcinisan i sterilisan, slučajevi napada na građane i dalje se dešavaju. U azilu nema mjesta više ni za jednog psa, zaštitnici životinja pokušavaju sa opštinarima da naprave strategiju kako dalje, a u međuvremenu pljušte tužbe koje gradski budžet godinama papreno koštaju. Nikšićanin koga je nadavno napao pas pričao je za Dnevnik TVCG o svom neprijatnom iskustvu.

Iznenadni susert sa psom lutalicom za Nikšićanina Rista Karadžića prije desetak dana ovako se završio, i to u sred grada i u sred bijela dana.

Prisjeća se Risto dana kada ga je, dok se vozio biciklom, napao i ugrizao pas.

“Dok sam se ja skinuo s bicikla pas me ščepalo za nogu. A bili su neki momci tu pošto vazda prolaznika ima i oni su pritrčali i oćerali psa. Možda bi me još više nagrdio da nije bilo njih”, kazao je Karadžić za TVCG.

U Nikšiću pse lutalice možete sresti praktično na svakom koraku. Značajan broj njih je vakcinisan i sterilisan, ali napadi na ljude često se dešavaju. Svjedoče to i građani sa kojima smo razgovarali.

Ali, u azilu više mjesta nema. U skloništu u Bresticama na davdesetak kilometara od grada,  je zbrinuto 50 pasa, a procjena je da ih je na ulicama Nikšića deset puta više. Kako riješti problem u kom ispaštaju i građani, ali i psi koje sve češće ostavljaju nesavjesni vlasnici?

Veterinarka Saška Krivokapić tvrdi da će se broj pasa na ulicama tek povećati.

Više nije tajna, kaže, da s proljeća pse iz drugih opština, pogotovo s primorja, dovoze i ostavljaju baš u Nikšiću.

Ako se desi kako Krivokapić predviđa, povećanje njihovog broja moglo bi opštinu papreno koštati i ove godine zbog tužbi građana.

Samo u posljednje tri psi su odgrizli preko pola miliona eura iz optinškog budžeta.

Silni novac koji mogao biti upotrijebljen za rješavanje brojnih oštinskih pitanja, među kojima je i trajna strategija za zbrinjavanje pasa lutalica, tako je godinama odlazio u nepovrat.

I Risto, koji je zbog neprijatnog susreta sa psom završio u bolnici, sa ozbiljnom povredom, sada će sa kompletnom dokumentacijom, da uradi ono što su prije njega hiljade Nikšićana.

Ako je suditi po skorašnjim najavama iz opštine, ovom problemu će se ozbiljnije pristupati. Zajedno sa za zašatitnicima životinja formiraće, za početak, radnu grupu sa zadatkom da se trajno riješi ovo pitanje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније