Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Šundić, TVCG

26. 01. 2022. 06:44   >>  06:46 1

ZVANIČNI PODACI

Nasilja nad ženama sve više, tokom januara čak 23 prijave

Prema podacima Uprave policije tokom januara, gotovo svakog dana žena je bila žrtva nasilja u porodici. Samo u glavnom gradu bile su 23 prijave. Iz Ženskog kluba Skupštine kažu da se u rješavanje ovog problema moraju uključiti država i cijelo društvo, te pooštriti kaznena politika. Nevladin sektor upozorava da je nasilja sve više.

Za nasilje nema opravdanja, a nasilja ima sve više. Snimak čovjeka koji fizički napada suprugu na Starom aerodromu uzburkao je crnogorsku javnost. Kako saznajemo iz policije, V.S je lišen slobode, a žrtvi nasilja, koja je njegova supruga pružena je ljekarska pomoć. Zabrinjava podatak uprave policije, da se od početka godine samo u glavnom gradu skoro svakog dana desio jedan slučaj napada nad ženom.

Od 1. do 24. januara službenici CB-a Pogorica su na teritoriji glavnog grada registrovali pet krivičnih djela i 18 prekršaja u kojima su žene žrtve nasilja.

Žene bi trebalo da dignu glas protiv nasilja, smatra članica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković. No, poručuje da to nije dovoljno.

"Kada su u pitanju muški nasilnici onda su to osobe koje su fizički i psihički impotentne. I takvim osobama može se samo stati na put pooštravanjem zakonskih kazni u u okviru Krivičnog zakonika Crne Gore", ocjenjuje Vuksanović Stanković.

Koordinatorka SOS linije Biljana Zeković kaže da se nasilje nad ženama rijetko kad dešava na javnom mjestu, zato što nasilniik sebe u društvu želi da prikaže kao dobrog supruga i savršenog oca.

"Do koje mjere je neko osilio, do koje mjere taj neko misli da njegova partnerka nema ama baš nikakvih prava i da se ne može od njega zaštititi, ako je spreman da te udari na javnom mjestu", kazala je Zeković.

Ona dodaje da građani koji uoče nasilje sve češće reaguju. Potvrđuje to i čin tinejdžera koji su prekinuli snimanje jučerašnjeg događaja i kako saznajemo, pomogli ženi koja je bila žrtva nasilja.

Građane koje smo pitali kazali su nam da bi u sličnoj situaciji pružili pomoć žrtvi.

"Probala bih nekim razgovorom uticati na to, ali se ne bih upustala u fizički sukob, vjerovatno bi sa strane neko odreagovao, ali ne bih imuna ostala nikako", kazala je anketirana sugrađanka.

"Ko ne bi, dužan si da braniš drugoga, pozvala bih policiju istoga trena", jedna je od reakcija anketirane.

Naše sagovornice poručuju da imaju pravo na zaštitu i da ih treba ohrabriti da to pravo i ostvare.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније