Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

23. 01. 2022. 07:00   >>  17:02 7

JOKIĆ ZA PORTAL

"Ovo će biti godina stabilizacije finansija"

Vjerujem da će program reformi “Evropa sad” doprinijeti povećanju standarda svih građana. Opština Kotor će biti posvećena sprovođenju ovog plana, kazao je u razgovoru za Portal RTCG predsjednik kotorske opštine Vladimir Jokić. 

"Što se tiče prihoda lokalnih samouprava vjerujem da će sve što bi na bilo koji način bio manjak na prihodnoj strani biti kompezovano kroz druge oblike prihoda i transfera sa državnog nivoa", ukazao je Jokić. 

Govoreći o prioritetima lokalne samouprave u 2022. godini, on je predočio da je 2021. godina za lokalnu upravu u Kotoru bila godina stabilizacije.

"Suočeni sa kovid krizom i njenim finansijskim posljedicama, odlučili smo se da ovu godinu posvetimo stabilizaciji finansija i izradi projekata za razvojnu godinu. Kada znamo da je na dan mog izbora na računu bilo oko 300 hiljada eura i nekoliko miliona eura obaveza koje su čekale, a da danas imamo više miliona eura na računu bez obaveza, onda moram reći da sam zadovoljan" naveo je Jokić.

Tvrdi da su uz sve to uspjeli da obezbijede paket pomoći privredi, uz nesmetan kulturni i sportski život grada. Ocjenjuje da su sve komunalne potrebe uredno servisirane, a svo vrijeme su bili glavna pomoć zdravstvenom sistemu u borbi protiv kovid pandemije.

"Budžetom za 2021. godinu bilo je planirano da se naplati porez na nepokretnost u iznosu od 5.400.000 eura, a naplaćeno je do 30. novembra 6.066.000 eura, što znači da smo već prebacili plan prihoda za oko 12 odsto", kazao je Jokić. 

Na pitanje kakva su očekivanja od naredne turističke sezone, on napominje da sve to najviše zavisi od situacije sa korona virusom.

"Pri sadašnjem stanju svaka prognoza bi bila nezahvalna ali se nadamo i vjerujemo da će se što više građana vakcinisati, prije svega zbog svog i zdravlja svojih najbližih i samim tim doprinijeti dobru našeg grada i tome da nam turistička sezona bude na nivou 2019. godine" kaže Jokić. 

Osvrćući se na reakcije državnog tužilaštva u vezi afera prethodne vlasti, naš sagovornik navodi da je u potpunosti nezadovoljan radom tužilaštva.

"Nijedna od afera nije dobila sudski epilog, nismo naišli na bilo kakvu konkretnu reakciju tužilaštva. Od Kostanjice do afere "Spisak", nikakve naznake aktivnosti od strane tužilaštva. U ovim lokalnim aferama, kao i u o onim drugim na koje sam ukazivao, poput afere "domen.me", tužilaštvo je ostalo u stanju zimskog sna. Nadam se da će novi Tužilački savjet uspjeti da ih prene iz sna", saopštio je Jokić. 

Ukazuje da izvršna vlast u Opštini Kotor funkcioniše bez zastoja, ali imaju problem sa dijelom razumijevanja u okviru skupštinske većine.

"Skupštinsku većinu u Kotoru čini 17 odbornika, devet Demokratske Crne Gore, sedam koalicije 'Za budućnost Kotora' i odbornica GP URA. Na današnji dan imamo konstantu da je 15 od 17 odbornika uvijek saglasno, dok su dva odbornika DF, jedan NSD i jedan PzP, u bojkotu. Razlozi za takvo ponašanje su uvijek nanovo konstruisani. Kada na koaliciji usaglasimo budžet onda se skupština bojkotuje zbog odluka Opštinske izborne komisije, a ranije zbog nekih drugih imaginarnih razloga. Došli smo u situaciju da i ono što je usaglašeno ili odluke koje su u interesu građana ne mogu da se usvoje zbog nedostatka kvoruma", rekao je Jokić. 

On navodi da sve što je sporno vezano za odluke čije neizglasavanje može da uspori razvoj grada ili da ga blokira, treba da bude predmet pregovora.

"Nikakvi politički razlozi, programi, lične želje, namjere, ne mogu, ne smiju i neće biti razlog blokade rada SO. Mi ćemo raditi u interesu grada, a ukoliko neko smatra da to nije ispravno, zna koje su procedure da ispita naše povjerenje", zaključio je Jokić. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније