Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

03. 01. 2022. 16:42 >> 16:43

SUD U STRAZBURU

Rok za podnošenje zahtjeva skraćen na četiri mjeseca

Od 1. februara rok za podnošenje zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) biće skraćen sa šest na četiri mjeseca nakon konačne odluke najvišeg domaćeg suda, saopšteno je iz tog suda.

Promjena roka za podnošenje zahtjeva Sudu proizlazi iz Protokola br. 15 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i potencijalno se odnosi na 830 miliona ljudi koji žive u 47 država članica Savjeta Evrope, koje su potpisnice ove konvencije.

"Od 1. februara 2022. rok za podnošenje zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava biće skraćen sa šest na četiri mjeseca od konačne domaće sudske odluke u predmetu (obično presuda najvišeg suda u zemlji)", navodi sud u saopštenju.

Tekst kojim se mijenja Konvencija stupio je na snagu 1. avgusta 2021, ali je predviđao prelazno vrijeme do 1. februara 2022. prije stupanja promjene na snagu.

ECHR je međunarodni sud osnovan 1959. sa sjedištem u Strazburu. Odlučuje o pojedinačnim ili međunarodnim zahtjevima koji se odnose na povredu građanskih i političkih prava sadržanih u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Konvenciju je ratifikovalo 47 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Svake godine na sud stigne više od 50.000 novih zahtjeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније