Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

24. 12. 2021. 17:23   >>  17:28

SMARDŽIĆ

Praćenje koncentracije joda u populaciji od najvišeg zdravstvenog interesa

Jod je jedan od najvažnijih elemenata potrebnih čovjekovom organizmu za njegov pravilan razvoj i funkcionisanje, pa je i praćenje njegove koncentracije kod osoba, odnosno u populaciji, pitanje od najvišeg zdravstvenog interesa, koje zahtijeva kontinuirane napore u skladu sa odgovarajućim nacionalnim programom i institucionalnim okvirom, kazala je doktorica Mira Samardžić.

Ona je, kako je saopšteno iz Kliničkog centra (KCCG), u Institutu za bolesti djece predstavila nacionalni projekat "Procjena jodnog statusa, razvoj i standardizacija preventivnog programa u Crnoj Gori", koji je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Samardžić je rekla da je opšti cilj projekta istraživanje čiji rezultati mogu da posluže kao osnova za nacrt nacionalnog programa za kontrolu sprovođenja jodne profilakse u Crnoj Gori, kao i inicijativa za osnivanje ogovarajućeg radnog tijela za pripremu i sprovođenje tog programa.

Ona je navela da je deficit joda javno-zdravstveni problem u 47 zemalja u kojima živi oko dvije milijarde ljudi i da od toga oko 266 miliona djece školskog uzrasta ne unosi dovoljno joda u organizam.

"Posebnu zahvalnost dugujem istraživačkom timu što su ipak uspjeli, u veoma teškim uslovima, da realizujemo projekat do kraja i ispunimo sve obaveze koje smo preuzeli“, kazala je Samardžić.

Ona je navela da je jod jedan od najvažnijih elemenata potrebnih čovjekovom organizmu za njegov pravilan razvoj i funkcionisanje.

"Moramo ga svakodnevno unositi putem hrane i jodirane soli", rekla je Samardžić.

Kako je kazala, nedostatak joda u kritičnom periodu razvoja djeteta dovodi do trajnog oštećenja mozga.

"Deficit joda dovodi do gušavosti, smanjene funkcije štitnjače, usporenog fizičkog razvoja, slabijih mentalnih funkcija kod odraslih i oštećenja reproduktivnih funkcija“, navela je Samardžić.

Ona je istakla da su sve to poremećaji i oštećenja koji se mogu spriječiti.

"U populacijama koje nemaju pravilno riješeno jodiranje soli prosječan koeficijent inteligencije je niži i do 13,5 poena", rekla je Samardžić.

Nosilac projekta je KCCG, dok je partnerska institutcija bio Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније