Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

22. 12. 2021. 12:46 >> 13:33
2

ZAKONODAVNI ODBOR

Podržano obeštećenje majki

Zakonodavni odbor podržao je Zakon o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece koje je predložila Demokratska Crna Gora. Za taj akt glasali su poslanici većine.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović podsjetila je da je prije četiri godine Ustavni sud konstatovao da sličan zakon nije bio u skladu sa Ustavom, jer su norme bile dikriminatorne i tražila objašnjenje na koji način misle da da obeštete korisnice.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović odgovorio je da je ustavni osnov donošenje ovog zakona sadržan u članu 16 Ustava Crne Gore, ali Šćepanović je ponovila zahtjev za definiciju obeštećenja.

Martinović je kazao da ga niko neće propitivati te da je bitno da je akt u skladu sa Ustavom.

"Pozivam odbor da se izjasni da li smo mi kao predlagači ovaj akt podnijeli u skladu sa propisima. Sva dalja politička prepucavanja ostavićemo za plenum kad se nađe na dnevnom redu", rekao je Martinović.

Šćepanović je odgovorila da se mora utvrditi da li i dalje postoji diskriminacija ako se obeštete bivše korisnice nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece i dodala da u Budžetu za 2022. godinu nisu predviđena sredstva po ovoj osnovi.

Martinović je kazao da je cilj "obešteti majke kojima je prošla vlast bespravno otela, uzela kako bi novac trpala tajkunima i kriminalcima".

"To ćemo vratiti, svidjelo se to nekome ili ne" - poručio je Martinović i kazao da su predlogom definisana sredstva u iznosu od 25 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније