Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2021. 14:51 >> 15:13

INJAC - KALNINA

Podrška Letonije progresu CG na putu ka EU

Ambasadorka Letonije Agnese Kalniņa kazala je da će Letonija Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore i ubuduće pružati podršku na putu osnaživanja institucionalnih kapaciteta i sposobnosti.

Kako navode iz MO, ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorkom Letonije na nerezidentnoj osnovi Agnese Kalniņa i tom prilikom razmotrile oblasti od značaja za saradnju dvije zemlje i kao i pravce njihovog budućeg unaprjeđenja.

Injac iskoristila je priliku da istakne značaj posjete Rigi, sa kolegama iz Slovenije i Sjeverne Makedonije, kojom prilikom je upriličen susret sa ministrom odbrane Letonije, Artisom Pabriksom, kao i obilazak baze Adaži i crnogorskog kontingenta angažovanog na vježbovnoj aktivnosti NATO snaga u Ojačanom prisustvu na Istoku (eFP).

Injac je informisala ambasadorku da je nedavno, u sklopu slovenačke jedinice, na angažovanje u eFP upućen VII crnogorski kontingent.

Injac se osvrnula na kompleksnost bezbjednosnih izazova današnjice, te ukazala na potrebu za zajedničkim, mirnim djelovanjem u cilju pružanja adekvatnog odgovora na iste.

"Imajući u vidu da hibridne prijetnje postaju globalni izazov i da u sve većoj mjeri utiču na političke tokove, istaknuta je saradnja sa NATO Centrom izvrsnosti za strateško komuniciranje, koji pruža podršku saveznicima u razvijanju nacionalnih sposobnosti. Takođe, zajedničko učešće na međunarodnim vježbama, kao i saradnja u oblasti sajber odbrane, prepoznate su kao oblasti koje daju prostora za intenziviranje saradnje, a sve u cilju povećanja interoperabilnosti nacionalnih odbrambenih kapaciteta", navode u saopštenju.

Kalniņa je potvrdila spremnost Letonije da, Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore i ubuduće pruža podršku na putu osnaživanja institucionalnih kapaciteta i sposobnosti.

Naglasila je značaj bilateralne saradnje u cilju suprotstavljanja aktuelnim izazovima, jačanja nacionalnih kapaciteta i kontinuiranog intenzivnog ulaganja na polju odbrane.

Ona je istakla podršku Letonije daljem progresu Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Sagovornice su, kako navode, apostrofirale nužnost pružanja zajedničkog doprinosa zemalja saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti, te, u skladu sa tim, istakle značaj obostrane posvećenosti jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i Letonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније