Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

14. 12. 2021. 10:54   >>  10:56 1

MINISTARKA U MOSKVI

Rusija spremna za saradnju sa CG u oblasti zdravstva

Rusija je spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva. To je tokom sastanka sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović u Moskvi, saopštio njen ruski kolega dr Mihail Albertovič Muraško. Ministri su se sreli na marginama međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije koja se danas i sjutra održava u glavnom gradu Rusije.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, ministarka zdravlja je zahvalila na dobrodošlici u, kako je kazala, tradicionalno prijateljsku državu i čestitala Rusiji na uspješnoj proizvodnji vakcina protiv korona virusa.

“Ovo je prilika da se podsjetimo poruke koju je zapisao znameniti Puškin dok je boravio u karantinu zbog kolere, a glasi: Pozovimo u pomoć razum, pobijedimo bolest silom znanja, i dane teškog ispita preživimo kao jedna porodica”, navela je Borovinić Bojović.

U tom smislu, ministarka je predložila i formalizaciju saradnje Crne Gore i Rusije u predstojećem periodu u više specijalističkih oblasti medicine, a po kojima su ljekari iz Rusije prepoznati širom svijeta, kao što su oftalmologija, onokologija…

Ministar Muraško je izrazio spremnost da Rusija pomogne Crnoj Gori, a u kontekstu digitalizacije i u izradi ažuriranih i lako upotrebljivih registara hroničnih nezaraznih bolesti, što je i fokus konferencije u Moskvi.

Ciljevi konferencije su identifikacija izazova koje je prouzrokovala pandemija COVID 19, a koji mogu biti prevaziđeni uz pomoć digitalnih rješenja; usvajanje dobrih praksi i inovacija u sferi digitalnih rješenja za nadzor, prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti i utvrđivanje metoda uz pomoću kog SZO može podržati članice u primjeni digitalih rješenja.

“Skoro svi registri nezaraznih hroničnih bolesti u Crnoj Gori su zastarjeli zbog čega je nužno da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom. Registar nezaraznih hroničnih bolesti za državu predstavlja isto što i lični karton za pacijente. Mi moramo konačno dobiti ažurirane i precizne informacije o stanju o dinamici i trendovima javnog zdravlja da bismo, dugoročno, planirali strateške ciljeve. Sve što Rusija radi i svi mehanizmi kojima podržava sve zemlje članice SZO su neprocjenjivi”, kazala je Borovinić Bojović.

U tom smislu, dr Borovinić Bojović je naglasila da vjeruje da je digitalizacija zdravstvenog kartona jedan od prvih koraka.

“Crna Gora više nema luksuz da godinama čeka na tromo prikupljanje podataka o npr. pacijentima koji boluju od dijabetesa. Uvjerili smo se i u Rusiji da je moguće danas dobiti provjerene i pouzdane informacije maltene kroz jedan klik. Tome Crna Gora teži”, poručila je ministarka zdravlja.

Ministri su razmijenili mišljenje i iskustva u vezi sa dosadašnjim tokom borbe protiv pandemije korona virusa, svjesni rizika novih sojeva koji se i dalje istražuju, a dr Borovinić Bojović je zahvalila na dosadašnjoj saradnji i u toj oblasti.

Sastanku u Moskvi, sa crnogorske strane, uz ministarku zdravlja, prisustvovao je ambasador Milorad Šćepanović, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandar Sekulić, direkor Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić i Ivan Šikmanović iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore. Uz ministra zdravlja Rusije bila je direktorka Departmana za međunarodnu saradnju Usačova.
Aleksandra Vladimirovna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније