Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

08. 12. 2021. 09:05 >> 10:16

BOJOVIĆ

Subvencije i premije poljoprivrednicima do 25. decembra

Planirano je da se premije i subvencije poljoprivrednim proizvođačima isplate do 25. decembra, kazao je v.d. direktora Direktorata za plaćanje Ministarsta poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladislav Bojović.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazao da je veliki dio sredstava već isplaćen i najavio da će ostatak biti isplaćen narednih desetak dana.

Bojović je kazao da je u ovoj godini povećana direktna podrška u stočarstvu i biljnoj proizvodnji i dodao da taj vladin resor nastoji da se agrobudžet za narednu godinu dodatno poveća.

Ponovio je da poljoprivrednici moraju da se prije svega registruju kako bi bili u prilici da dobiju subvencije.

"Crna Gora do kraja 2023. u okviru IPARD 2 programa ima na raspolaganju 51,9 miliona eura bespovratnog novca od čega je 39 miliona evropska podrška. Za sprovođenje IPARD 3 programa koje pripremamo za period od 2021. do 2027. planirao je da korsinicima bude dostupno više od 80 miliona podrške od toga 63 miliona čine sredstva koje obezbjeđujemo iz Evropske unije", kazao je Bojović.

Napomije da sve neophodne informacije i dokumentaciju za prijavu za javne pozive poljoprivredni proizvođači mogu da dobiju na internet stranici www.ipard.gov.me ili na brojeve telefona 020 672 026 i 067 205 790

Ističe da je jedna od prvih stvari na koje su mu poljoprivrednici ukazali da mnogi od njih još uvijek nemaju obezbijeđen put i vodu.

"Mi smo iz ministarstva pokušavali da obezbijedimo najveći iznos podrške za rekonstrukciju i uređenje infratsrukture na seoskom području. Tragično je da Crna Gora u 2021. ima toliko sela bez obezbijeđene elementarne infrastrukture, nemaju put, vodu i elektro infrastrukturu", kazao je Bojović.

On je ohrabrio poljoprivrednike da koriste sredstva koja su im kroz razmne projekte na raspolaganju.

Na pitanje da li politika i politička pripadnost ima uticaja na dijeljenje sredstava te da li ima povlašćenih, Bojović tvrdi da na isti način tretiraju sve zahtjeve.

"Ovo je prostor u kojem je isključena bilo kakva mogućnost intervencije te vrste ili diskriminacije jer smo mi institucija koja je pod nadzorom EK i ima reviziju koja kontroliše prihvatanje i odbijanje zahtjeva. Jasno su definisani uslovi i prostora za tako nešto nema", kazao je Bojović.

Poručio je da selo i poljoprivreda mogu da opstanu samo ako se tamo zadrže mlađi ljudi. Zato su tom vladinom resoru, kaže, oni posebno u fokusu i za njih su osmišljene posebne mjere podrške.

"Država treba da razume koliko je u ovom momentu posebno bitno da se povećaju ulaganja u poljoprivredu. Nastojimo da osmislimo različite mjere podrške i da radimo što više na infrastrukturi koja je zapuštena i na osmišljavanju uslova života kako bi se što veći broj mladih ljudi posvetio poljoprivredi", zaključio je Bojović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније