Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

23. 11. 2021. 14:30 >> 14:32
5

MANS

"Katnić nije prijavio 30.000 eura od prodaje placa"

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije nadležnim organima prijavio prodaju zemljišta iz 2010. godine i prihod po tom osnovu od 30.000 eura, kaže Dejan Milovac iz te NVO.

Milovac navodi da je u februaru 2010. godine, Katnić prodao plac površine 410 m2 koji je do tada posjedovao u podgoričkom naselju Zabjelo.

"Ugovor je sklopljen na iznos od 30 hiljada eura, ali taj prihod Katnić, tadašnji sudija Apelacionog suda, nije prijavio nadležnim organima na šta ga je obavezivao Zakon o sprječavanju sukoba intresa", ističe Milovac.

Zakon tada, ali i danas, kako navodi Milovac, propisuje da svako povećanje u prihodima i imovini koje je veće od 5.000 eura mora biti prijavljeno nadležnom organu, najkasnije u roku od 30 dana od nastanka te promjene.

"Prema podacima iz katastra Katnić je ovo zemljište kupio još 2002. godine kada ga je platio nešto više od 12 hiljada eura, što znači da je kasnijom prodajom ostvario zaradu od blizu 18 hiljada eura", navodi Milovac.

On ističe da podaci prethodno dobijeni od Uprave prihoda i carina koji se odnose na Katnića i 2010. godinu govore da nema informacije da je GST Katnić platio bilo kakav porez na zaradu od ovog posla.

"I ovaj slučaj prikrivanja zarade, kao i onaj prikrivanja imovine i poslova sa kompanijom “Glosarij”, pokazuju fundamentalno nepoštovanje zakona kojima se reguliše oblast konflikta interesa kod javnih funkcionera i u potpunosti Katnića diskvalifikuju za bilo kakvu javnu funkciju od koje se zahtjeva nepristrasna borba protiv korupcije. Upravo zbog ovakvog odnosa Katnića prema zakonskoj obavezi da na vrijeme i istinito prijavljuje prihode i imovinu, do sada smo prečesto imali prilike da čujemo “da nema ni udaljene sumnje” u poštenje nekih visokih javnih funkcionera", zaključio je Milovac i najavio dopunu prijave ASK-u.

"MANS je zbog toga Agenciji za sprječavanje korupcije juče i zvanično predao inicijativu za pokretanje postupka protiv GST Katnića koju ćemo dopuniti novim podacima o prodaju zemljišta na Zabjelu i prihoda od 30 hiljada eura koji takođe nisu prijavljeni", zaključio je Milovac.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније