Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

22. 11. 2021. 07:29   >>  07:30 1

TUŽIO UNIVERZITET

Danilo Nikolić traži da ponovo bude rektor?

Smijenjeni rektor prof. dr Danilo Nikolić tužio je Univerzitet Crne Gore zato što smatra da je nezakonito smijenjen sa te funkcije u februaru ove godine. On traži da se vrati na to mjesto, saznaje Pobjeda.

Nikolić nije odgovarao na pozive tog lista.

Njemu je drugi mandat isticao 2023. godine, a smijenjen je na inicijativu tri predstavnika nove Vlade u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore – prof. dr Vladimira Božovića, dr Budimira Aleksića i dr Milene Burić i dva predstvanika studenata – Milene Šekularac i Danila Banovića.

U toj inicijativi iznijeli su niz zamjerki na rad Nikolića. Optužili su ga da je odgovoran što je sputavana sloboda mišljenja i izražavanja u akademskoj zajednici, a kritikovali su ga, pored ostalog, i što su mnogi slučajevi imali sudski epilog na štetu Univerziteta, te da su kršene norme Statuta UCG.

Nikolić je odbacio tada te tužbe i saopštio da je njihov potez nezakonit, jer je, između ostalog, o inicijativi za njegovu smjenu trebalo da se izjasni Senat. No, predsjednica UO prof. dr Rajka Glušica kazala je tada da je sve urađeno u skladu sa propisima.

Nikolić je prvi put izabran za rektora 2017. godine, nakon što je Upravni odbor sa te funkcije smijenio tadašnju rektorku Radmilu Vojvodić. Ona je platila funkcijom zato što se sukobljavala sa Vladom oko statusa Visoke medicinske škole. Nije prihvatala odluku izvršne vlasti da ta škola treba da ostane u Beranama, jer nije bila u skladu sa akreditacionim programom, a prema kom je nastava za brucoše trebalo da se odvija u Podgorici, na Medicinskom fakultetu i u Kliničkom centru.

Sud je kasnije donio odluku u korist Vojvodić i ustanovio da je Upravni odbor, kojim je tada predsjedavao prof. dr Duško Bjelica, nezakonito razriješio.

Vojvodić, međutim, nije vraćena na posao, što je tražila, iz razloga što je ta funkcija ograničena mandatom i umjesto nje izabran je neko drugi. Odlučeno je da sudskim putem može da traži naknadu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније