Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ PR Centar ]

20. 11. 2021. 17:19 >> 17:20

PERFORMANS

Otpor je ono što nam je potrebno

Otpor je ono što nam je potrebno i ono što moramo da pružimo kada shvatimo da borba za ljudska prava, jednakost i bolje i smislenije sjutra još uvijek nije gotova poruka je sa premijere performansa “O sjećanju i otporu”. Performans je povodom 20. novembra Međunarnodnog dana sjećanja na žrtve transfobije, organizovala Asocijacija Spektra u partnerstvu sa Kvir Montenegrom, a kroz projekat "Transformišimo kulturne navike" koji je podržalo Ministartsvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Performans je kreiralo 11 članova/ica zajednice u saradnji sa prepoznatim trans performans umjetnikom Aleks Zainom iz Beograda, a za crnogorsku publiku, zajedno sa Aleksom, performans je  premijerno izvelo osam umjetnika/ca i aktivista/kinja za ljudska prava iz Crne Gore.

Umjetnik Aleks Zain kazao je da rijetko u svome poslu sretne hrabrost i da rijetko ponovo osjeti šta znači ponos, a ovaj put je to bio slučaj. I fasciniran je načinom na koji je cijela grupa iznijela performans.

„Raditi sa njima je značilo pogurati ih da daju toliko ličnog i da daju stvari koje su veliki zalogaj i koje su strašne. Neke od tih priča ste čuli. U određenim momentima su vjerovatno razmišljali šta će ovo bilo kome, ali onda shvatimo šta može da izađe iz materijala koji je lični, istinit, iz materijala koji želimo da podijelimo, zato što ne želimo da se desi bilo kome, nikada više“, rekao je Zain.

Sve što je prikazano u performansu, kroz različite umjetničke alate, rađeno je sa ciljem da „budemo sposobni da kroz strašne priče koje nam se dešavaju damo otpor“.

„Cilj ovoga dana nije samo sjećanje. Cilj mi je bio da se ovog 20. novembra ne bavimo samo žalom, samo strahotom smrti. Cilj ovog rada je otpor, da se sjetimo otpora još prije nego što se sjetimo smrti. Jer otpor je ono što nam je potrebno i otpor je ono što moramo da damo kada shvatimo da borba za ljudska prava i smislenije sutra još uvijek nije gotova“, poruka je Zaina.

Predstavnik Spektre, Nikola Ilić, rekao je da su radionice koje su prethodile performansu, proces pripreme i sam performans za njega nešto potpuno drugačije od onoga što je do sada prošao.

„Ova godina je bila najsmrtonosnija za sve članove i članice naše zajednice širom svijeta. Broj ubistava ove godine je 375, a od 2008. do danas zabilježeno je preko četiri hiljade ubistava. Ovaj proces je za mene bio izuzetno težak, izazovan i u pogledu mog identiteta, odnosno toga što jesam trans muškarac i u pogledu toga što veliki dio ovih pokreta nije odgovarao onome što sam sebi objasnio da jeste muškarac i što sam sebi objasnio da muškarac treba da bude“, rekao je Ilić.

Kreatori koreografije su, kako je kazao, svi učesnici i svako od njih je u odnosu na njemu/njoj važne stvari kreirao po pokret.

„Rezultat toga je ono što ste imali priliku da vidite. Zadivljujuće je šta tijelo i um mogu da urade u onom momentu kada im damo slobodu. Zadivljujuće je kako moje tijelo može da izgleda u mojim očima onda kada ne gledam očima osude i očima za koje sam vjerovao da su moje oči, a zapravo nikad nisu bile“, poručio je Ilić.

Predstavnica Spektre, Marija Jovanović, podsjetila je da ta organizacija sa velikim brojem članica i članova zajednice svake godine obilježava 20. novembar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније