Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Julijana Žugić [ Radio CG ]

18. 11. 2021. 14:48   >>  14:51

MIJOVIĆ SAOPŠTILA

Značajan porast potrošnje antibiotika

U toku epidemije kovida zabilježen je znatan porast potrošnje antibiotika, po čemu je Crna Gora i ranije bila prepoznata, kazala je za Radio Crne Gore povodom Evropskog dana svjesnosti o antibioticima predsjednica Nacionalne komisije za kontrolu rezistencije na antibiotike Gordana Mijović.

“Prema studiji iz 2011. naša zemlja je vicešampion u Evropi, na drugom je mjestu, poslije Turske. U međuvremenu, pošto se potrošnja tih ljekova kod nas nije značajno  smanjila, a svijet i dalje vodi računa o potrošnji antibiotika, pretpostavljam da nijesmo bitno promijenili našu poziciju u odnosu na ostale zemlje, pogotovo zemlje EU”, kazala je ona.

 Antibiotici su veoma korisni ljekovi, takoreći spasonosni, kada su u pitanju bakterijske infekcije, ističe dr Mijovićc.

 “Međutim, ako se koriste, i kad treba, i kad ne treba, dajemo priliku bakterijama da postanu otporne na antibiotike, to jest da antibiotici postanu neefikasni. To je, samim tim, prijetnja zdravlju, a sa druge strane,  kao i svi ljekovi, i antibiotici imaju neka svoja štetna dejstva, tako da nepotrebnim pijenjem antibiotika, mi u suštini,  sebi nanosimo štetu."

Te ljekove, prema riječima Mijović,  treba koristiti samo kada su neophodni.

“Treba ih piti  na osnovu uputstva i preporuke ljekara. Nije pametno prekidati terapiju čim osjetimo da smo malo bolje. Znači, potrebno je ispiti kompletnu dozu antibiotika i u onoj dozi koja je propisana. Ono što ostane, ne treba davati komšijama, rodbini i ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku”, kazala je ona.

Ovoj temi neophodan je multisektorski pristup. Treba svi da se uključe, ukazuje doktorka Mijović.

“I ljekari, i veterinari, i farmaceuti koji treba jako da poštuju pravilo da se antibiotik ne može izdati bez recepta, ali, i građani, svojim odnosom prema antibioticima. Znači, svi moramo da ih čuvamo kao svoju dragocjenost, postupamo  obazrivo i pametno sa njima, da bi nam bili korisni onda kada nam budu neophodni”, kazala je ona.

To je veoma važno jer postoje bakterije otporne na sve antibiotike i nećemo imati čime da se liječimo. Problem već postoji,  ali je daleko manje izražen u zemljama sa manjom potrošnjom antibiotika.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније