Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Kalezić, TVCG ]

16. 11. 2021. 16:05   >>  16:07 2

PODRŠKA EU

Popa: RTCG da bude istinski javni servis

EU podržava preobražaj RTCG-a iz državne medijske organizacije u istinski javni servis koji bi mogao ispuniti sve profesionalne standarde, poručila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa. Takav preobražaj, ističe Popa, dio je ključnih reformi vladavine prava na putu pristupanja EU.

Javne servise Zapadnog Balkana muče iste muke i slični problemi.

“U Albaniji nezavisnost javnog servisa je ugrožena, vlast je u rukama generalnog direktora. Moj posao je da glasam, odobravam i to je to”, kazao je Leka Bungo predsjednik Savjeta javnog servisa Albanije.

“Politika nastoji da favorizuje kandidate za menadžment , imamo i druge društvene grupe koje pokušavaju da ostvare uticaj”, saopštio je Elvir Lemeš član Savjeta javnog servisa BiH.

Da je situacija u RTCG nakon pet mjeseci rada novog menadžmenta bolja, smatra predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević. To vide i u Evropskoj uniji.

“Možda nam nije bilo ni teško, jer smo došli u situaciji kada je Javni servis imao jednu liniju i boju, ali novoizabrani menadžment je tu boju otupio i boje su sada različite. Javni servis je na dobrom putu da bude javni, a ne politicki ili partijski”, poručio je Drljević.

“Javni servis RTCG prolazi kroz preobražaj iz državne medijske organizacije u istinski javni servis, koji bi mogao ispuniti najviše profesionalne standarde. EU podržava takav preobražaj koji vidimo kao dio ključnih reformi vladavine prava na putu pristupanja Crne Gore EU”, poručila je Oana Kristina Popa, šefica Delegacije EU u CG.

Skretanja sa pravog puta neće biti poručuje predsjednik Savjeta RTCG.

“Nećemo podleći bilo  kakvom pritisku koji bi Javni servis odveo na bilo koju stranu koja konzumentima nije prijatna”, poručio je Drljević.

Evropska unija je do sada sugerisala da Javni servisi proizvode pluralistički, nezavisni, ali odgovorni sadržaj. Sa konferencije o javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu je poručeno da će EU podržati svaki napor koji vodi ka tom cilju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније