Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

11. 11. 2021. 14:35   >>  14:36 1

MITROVIĆ

Privremene dine na Adi štitiće od talasa i erozije

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović, direktor JP Morsko dobro, Mladen Mikijelj, direktor HTP Ulcinjska rivijera, Bojan Đakonović i v.d. direktor Direktorata za ekologiju, Dušan Bugarin, danas su obišli radove na suzbijanju erozije na Adi Bojani, koji su otpočeli u ponedjeljak, imajući u vidu neophodnost da se hitno djeluje usljed nevremena koje se očekuje u predstojećem zimskom periodu. Radovi, kako je saopšteno, podrazumijevaju izgradnju vještačkih nasipa od deponovanog pijeska koji je dostupan na ostrvu, kao privremene mjere za zaštitu Ade Bojane od erozije.

"Kako smo i prethodno najavili, intezivno radimo kako na razumijevanju procesa koji se dešavaju na Adi Bojani, tako i na definisanju dugoročnijeg rješenja za sanaciju i očuvanje Ade Bojane. Za sada smo u mogućnosti da sprovodimo kratkoročne mjere koje su privremenog i donekle eksperimentalnog karaktera, iz razloga što je riječ o eroziji kao prirodnom procesu. Očekuje se da će radovi, u izvođenju specijalizovanog privrednog društva Zaštita prostora Crne Gore, a u realizaciji i uz nadzor kolega iz Morskog dobra, trajati od 7 do 10 dana, i da će privremene dine štititi prije svega objekte na Adi Bojani od dejstva talasa i dalje erozije", saopštio je Mitrović.

Ministar je dodao da se radovi izvode po projektnim smjernicama italijanskih stručnjaka Kristijana Marazmija i Roberta Montanarija koje je angažovalo MEPG.

Projekat, kako je navedeno, predviđa izgradnju dina širine 12m u osnovi, visine 2m i širine u kruni (na vrhu) 2m ispred bungalova, kao i prema ušću, u mogućoj mjeri, imajući u vidu trenutnu situaciju na Adi koja se mijenja iz dana u dan usljed dejstva vjetra i talasa.

Pored zaštite objekata koji se nalaze na ostrvu, cilj je i zaštita deponije pijeska koja se nalazi na ušću, kao izvora vrijednog materijala za sprovođenje mjera sanacije Ade. Plan je da se nakon zimskog perioda, prije sezone, preostali dio nasipa „prostre“ na plažu s ciljem njene prihrane, dok će se ocijeniti potreba za dodatnom prihranom, odnosno nasipanjem plaže u pripremi za narednu turističku sezonu.

Mladen Mikijelj, direktor JPMD kazao je da vjeruje struci i da očekuje da će do kraja godine italijanski eksperti dati svoje konačno mišljenje na kratkoročna, srednjoročna i dugoročna rješenja za eroziju na Adi Bojani.

"Takođe, u toku je priprema programa monitoringa procesa na Adi Bojani koji treba da obezbijedi neophodne podatke za projektovanje dugoročnijih mjera na suzbijanju erozije", dodao je Mikijelj.

Direktor HTP "Ulcinjska rivijera" izjavio je da se zaista intenzivno radi na suzbijanju erozije i postavljanju zaštitnih dina kako bi se spremno dočekala predstojeća turistička sezona.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније