Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

01. 11. 2021. 10:10 >> 10:19
1

GRAĐANSKA ALIJANSA

Izmjene u tužilaštvu morale da se dese do sada

Dan crnogorskog tužilaštva, obilježava se u atmosferi krize i brojnih problema u njegovom funkcionisanju, ocijenjuju u NVO Građanska alijansa (GA). Kako ističu, Tužilaštvo je u blokadi umnogome izazvanoj predugim trajanjem postupka donošenja izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu.

Izmjene su morale, kako naglašavaju u GA, biti usvojene ranije, a činjenica da su određene izmjene i dopune u koliziji sa Ustavom, dodatno zabrinjava.

"Upravo ovu zabrinutost istakla je i Venecijanska komisija, s obzirom na to da će se većina članova Tužilačkog savjeta (5 uglednih pravnika i 1 predstavnik Ministarstva pravde) birati prostom većinom u Parlamentu. Takav način izbora članova Tužilačkog savjeta dovodi u pitanje samostalni kapacitet tog organa u odnosu na Parlament, kao i njegovu nezavisnost, prije svega od bilo kakve vrste političkih uticaja. Još jedan razlog zbog kojeg je donošenje pomenutih izmjena i dopuna važno i hitno jeste i činjenica da su u prethodnoj godini svi tužioci ocijenjeni najvišom ocjenom, dok su brojne presude bile kompromitovane i neodržive upravo zbog loših optužnica na kojima su bile bazirane, što ukazuje na očiglednu koliziju prakse sa ocjenama tužilaca", navodi se u saopštenju.

Potrebno je, dodaju, stati na put i praksi koja je uspostavljena po pitanju rješavanja stambenog pitanja pojedinim tužiocima od Vlade bez jasnih kriterijuma. To prvenstveno podriva nezavisnost tužilaštva u odnosu na izvršnu granu vlasti, dok sa druge strane Vlada na taj način zaobilazi Tužilački savjet koji bi na osnovu jasno definisanih kriterijuma trebalo da sprovodi te postupke.

"Sve ovo je dovelo do toga da se Tužilački savjet već dva mjeseca nije sastao. Pozivamo sve parlamentarne stranke da svoje kapacitete stave u službu građana i politički dijalog usmjere ka rješavanju spornih pitanja, poput završetka izbora nedostajućih članova Tužilačkog savjeta. Potrebne su korjenite promjene u praksi tužilaštva u pogledu povećanja transparentnosti i vjerodostojnosti sudskog odgovora na organizovani kriminal. Potrebno je ograničiti upotrebu pregovora o priznanju krivice, koji, s obzirom na to da po prirodi vodi blažim kaznama, doprinosi revoltu građana kada su u pitanju izvršioci krivičnih djela iz domena organizovanog kriminala, ali i generalno manjem povjerenju građana u tužilaštvo", naglašavaju u GA.

I pored određenog napretka u pogledu organizovanog kriminala, na šta je ukazala Evropska komisija u ovogodišnjem izvještaju za Crnu Goru, potrebno je nastaviti sa povećanjem efikasnosti u tim istragama, te povećati kako ljudske tako i tehničke kapacitete kako bi se to i omogućilo. Dodatno, potrebno je preispitati pravni i operativni pristup finansijskim istragama, pranju novca i oduzimanju imovine, kako bi se uskladili sa EU i međunarodnim standardima.

Dodatno zabrinjava, smatraju u GA, i to da je ove godine šesta godina od usvajanja Strategije za istraživanje ratnih zločina državnog tužilaštva, a da su konkretni rezultati u tom dijelu izostali upravo zbog pasivnosti državnog tužilaštva.

"Stoga, na današnji dan još jednom podsjećamo na važnost efikasnog tužilaštva u crnogorskom društvu, te samim tim i na potrebu još većih napora u pravcu ostvarivanja nezavisnosti tužilaštva i povećanju njegovog kapaciteta, što će nam u krajnjem trasirati put ka Evropskoj uniji", zaključuju u ovoj NVO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније