Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

28. 10. 2021. 09:52   >>  09:59

"SAČUVAJMO SINJAJEVINU"

Traže ukidanje odluke o vojnom poligonu

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu uputila je dopis premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki odbrane Oliveri Injac, sa zahtjevom za sastanak na kojem bi se razgovaralo o rješavanju problema vojnog poligona na Sinjajevini, te uspostavljanju zaštićenog područja na toj planini. Smatraju da komunikacija mora preći na veći nivo.

“Ministarstvo odbrane obavijestilo nas je da je odlučno da pitanju vojnog poligona na Sinjajevini, “pristupi na stručan i odgovoran način, odnosno da se naučna i stručna javnost konsultuje i da se utvrde sve činjenice od značaja za rješavanje predmetnog pitanja”. S obzirom na ovakav stav ministarstva i Vlade Crne Gore, a u očekivanju ukidanja odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini donesene u septembru 2019. godine, Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu ponovo apostrofira da poligonu nikako ne može biti mjesto na Sinjajevini, koja se inače nalazi u okviru međunarodno zaštićenog UNESCO područja - tranzicionog područja (zone) Biosferinog rezervata Kanjona rijeke Tare”, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da zbog namjere Ministarstva odbrane i Vlade Crne Gore da Sinjajevinu koristi kao vojni poligon, do sada nije završena zakonska procedura uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine, a u skladu sa Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine.

“Opšte je poznato da je „Studija zaštite i uspostavljanje zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine“ urađena od strane Agencije za zaštitu prirode i životne stredine u julu 2016. godine u okviru projekta „Sinjajevina“. Za realizaciju ovog projekta opštine Mojkovac, Kolašin, Žabljak, Šavnik i Danilovgrad dobile su sredstva od Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori kroz Međuopštinski razvojni grant program”, navodi se u saopštenju.  

U okviru IPA projekta „Uspostavljanje Natura 2000 u Crnoj Gori“, koji je finansirala Evropska Unija sa tri miliona eura, područje Sinjajevine je na osnovu EU standarda u oblasti zaštite prirode identifikovano kao potencijalno područje od posebnog interesa za ptice.

 “Takođe, tokom izrade „Studija zaštite i uspostavljanje zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine“, u 2015. i 2016 god, na području Sinjajevine su identifikovana staništa i vrste sa dodataka EU Direktive o staništima. Takođe, Crna Gora je dužna da sprovoditi obaveze iz Bernske konvencije s obzirom da je područje Sinjajevine, tačnije Babji zub (Torna) i Gradište, identifikovano kao jedno od područja u okviru Emerald mreže kod nas”, kazali su iz NVO.

Odluka o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini donijeta je bez ikakve relevantne studije o društvenom i ekološkom uticaju takve akcije, bez otvorene i javne rasprave i suštinskih pregovora sa direktno pogođenim stanovništvom.

“Odluka o inauguraciji vojnog poligona u srcu naseljenih, a ekološki neprocjenjivo vrijednihih pašnjaka, proizvoljna je, predstavlja kršenje Ustava Crne Gore i Međunarodnih zakona o životnoj sredini, kao i Arhuske konvencije UN-a, čiji je Crna Gora potpisnik”, navodi se u saopštenju.

Kao drugi najveći planinski pašnjak Evrope Sinjajevina predstavlja ekstremno rijedak poloprivredni (stočarski) potencijal, a njen jedinstveni biodiverzitet proizvod je milenijuma koadaptacije tradicionalnih ljudskih aktivnosti i dinamike prirodnog svijeta.

“Sinjajevina je mjesto gdje se sve do danas održao vjekovni pastirski identitet i kultura jedinstvene vrijednosti. Danas ova planina predstavlja područje brzog razvoja održivog eko-turizma, etno-turizma i planinarenja. Snjegovi Sinjajevine  predstavljaju glavni izvor vode za rijeke Taru i Moraču koje pripadaju crnomorskom i jadranskom slivu”, kazali su oni.  

Kako dodaju, u ovom kontekstu, istraživački projekat „Inspiring rural heritage: Sustainable practices to protect and conserve mountain landscapes“ (IRIS), koji finansira Evropska Unija, a u čiju je realizaciju uključeno više evropskih univerziteta kao i Univerzitet Crne Gore, obuhvatio je i Sinjajevinu. Naime, projekat se sprovodi u pet država u periodu od 2020. do 2024, a Sinjajevina je jedna od pet evrpskih tačaka istraživanja jer je međunarodno poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj i kulturnoj vrijednosti.

 “Sigurni smo da će Vlada Crne Gore i Ministarstvo odbrane uzeti u obzir međunarodna i nezavisna iskustva kada je u pitanju ovako specifično područje kakvo je Sinjajevina, te da će tijesno sarađivati sa evropskim naučnim timom koji rukovodi projektom IRIS”, zaključili su GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније