Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

26. 10. 2021. 18:37   >>  18:41

SASTANAK SA BIJEKOVIĆEM

Zaštitnik i Odbor za ljudska prava intenziviraće saradnju

Institucija Zaštitnika i skupštinski Odbor za ljudska prava intenziviraće saradnju i aktivnosti u cilju unapređenja dinamike primjene preporuka koje Ombudsman upućuje državnim organima, kako bi se ubrzalo rješavanje problema građana i unaprijedile brojne oblasti značajne za svakodnevni život.

Iz Institucije Zaštitnika saopštili su da su ih posjetili predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović, članica tog skupštinskog tijela Jelena Božović, sekretarka Slava Burić i Sonja Jokić iz stručne službe.

Vučurović je kazao da izvještaj Evropske komisije, u dijelu koji se odnosi na Ombudsmana, predstavlja najbolju potvrdu da institucija radi dobar posao.

„Radi se o jednoj od najaktivnijih i najznačajnijih institucija u Crnoj Gori, koja ima podršku Odbora za ljudska prava, što smo pokazali i u prethodnom periodu. Ljudska prava su u kontinuitetu ugrožena mnogim ljudima, pa će institucija kao vaša uvijek imati posla“, rekao je Vučurović.

On smatra da odgovor nadležnih državnih organa na preporuke Ombudsmana treba da bude adekvatniji.

„Ombudsman ima takav obim posla i bavi se tako važnim temama na koje država ne smije da ćuti“, naveo je Vučurović.

On je poručio da će Odbor u narednom periodu dodatno raditi na jačanju interesovanja i ostalih poslanika za teme iz spektra ljudskih prava i sloboda.

Bjeković je zahvalio na podršci i dosadašnjoj saradnji, navodeći da odnos Odbora prema radu institucije može biti pozitivan primjer mnogima u sistemu javne uprave i državnih organa.

On je kazao da je institucija je u ovoj godini već primila 822 individulane pritužbe građana, što ukazuje da će vjerovatno biti zadržan trend povećanja broja pritužbi na godišnjem nivou.

„Imamo inicijative građana u vezi sa socijalnim problemima, a zabilježili smo povećano interesovanje i nakon događaja od 4. i 5. septembra na Cetinju“, rekao je Bjeković.

On je naveo da i sektor aktidiskriminacije bilježi kontinuitet u obraćanju građana, najčešće po osnovu rada i zapošljavanja, u velikoj mjeri zasnovanih na etničkoj, vjerskoj i političkoj pripadnosti.

Bjeković je istakao aktivan angažman institucije na međunarodnom planu, kroz članstvo u brojnim tijelima i mrežama, u okviru kog se gotovo svakodnevno razmjenjuju informacije i pripremaju odgovori na upitnike, što smatra važnim doprinosom pozitivnim ocjenama u izvještajima koji se tiču rada Zaštitnika.

On je naglasio odgovornost političara u javnom diskursu, naročito kod prevencije govora mržnje, posebno u onlajn prostoru.

Zamjenica Ombudsmana za prava djeteta, Snežana Mijušković, podsjetila je da je, zahvaljujući sjednicama Odbora na kojima su razmatrani posebni izvještaji Zaštitnika, javnost bila upoznata sa brojnim problemima iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Ona je ukazala na problem nedostataka dječjih psihijatara, ali i drugih zaposlenih u tom sistemu, neadekvatnu zdravstvenu zaštitu djece sa smetnjama, posebno sa autizmom, kao i uvijek aktuelnu problematiku dječjeg prosjačenja.

Mijušković je ukazala na još neke od oblasti u kojima se ne ispunjavaju preporuke Zaštitnika, kao što je izvršenje zavodskih mjera prema maloljetnicima u adekvatnim ustanovama, a ne u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Ona je istakla i neadekvatnu saradnju nadležnih organa po pitanju porodičnog nasilja.
Učesnici sastanka saglasni su da su upravo loša međusektorska saradnja i prebacivanje odgovornosti i nadležnosti doveli do nefunkcionisanja Protokola o zaštiti od nasilja u porodici, kao i da je u toj oblasti neophodan bolji sistemski odgovor države.

„Zabrinjavajuće su ocijenili i što se veliki broj ovih delikata svodi na nivo prekršajne, a ne krivične odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici institucije istakli su brojne probleme građana manjih opština, posebno na sjeveru, u prvom planu nezaposlenost, iseljavanje i mali broj djece, naročito u seoskim područjima.

Božović je kazala da su neki od podataka iz prakse rada Institucije Zaštitnika uznemirujući i da će Odbor za ljudska prava nastojati proaktivnije da djeluje ka Vladi u cilju rješavanja važnih pitanja koja se tiču najranjivijih kategorija građana.

Burić je navela da Odbor preporuke Zaštitnika formuliše u zaključke i da insistiraju na multisektorskom pristupu za rješavanje problema i ispunjavanje preporuka.

Generalni sekretar Danko Damjanović predstavio je organizacione i kadrovske kapacitete Institucije Zaštitnika.

On je istakao potrebu povećanja budžetskih sredstava za narednu godinu u cilju realizacije svih aktivnosti iz mandata Zaštitnika, uključujući i dodatan radni prostor i nabavku terenskog vozila.

„Dogovoreno je da se češće organizuju zajedničke posjete ustanovama i institucijama kako bi se na taj način dodatno podigla pažnja javnosti o nekim pitanjima i ubrzala reakcija nadležnih“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније