Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

21. 10. 2021. 11:47   >>  14:02 11

KATNIĆ

Još se ne zna je li Bulatović izvršio samoubistvo

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je i da još nije utvrđeno da li je funkcioner ANB-a Luka Bulatović izvršio samoubistvo, ali da činjenice za sada ukazuju da je bilo tako. Dodao je da se analiziraju još neki dokazi koji će to utvrditi. Na konferenciji za medije SDT-a i policije, specijalni tužilac Miroslav Turković potvrdio je i da je danas uhapšen Dejan Peruničnić zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja

Katnić je saopštio da se još ne zna da li je funkcioner ANB-a Luka Bulatović izvršio samoubistvo i da SDT vodi istragu u ovom pravcu.

“Kao što znate da je SDT bilo na uviđaju. Sve je sprovedeno u skladu sa propisima i to se analizira. Još se preduzimaju određene radnje i na kraju će se utvrditi da li ima ikakve veze i taj događaj. Još ne možemo s preciznošću utvrditi da li je samoubistvo ili nešto drugo”, istakao je on.

Za sada, kaže Katnić,  činjenice ukazuju da se desilo samoubistvo.

"Ali mi imamo još dokaza da izanaliziramo i kad donesemo rješenje  i nađemo da nema naše nadležnosti, nadležni tužilac će vas obavijestiti ili mi ako otkrijemo da je još neko učestvovao", kazao je on. 

Katnić je napomenuo da je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić počinio podstrekavanje na vršenje krivičnog djela odavanje službene tajne time što je izjavio da javnost mora da zna čije živote je mogao da spasi Bulatović. Objasnio je da državni organi treba da djeluju jedinstveno.

“Ovaj gospodin Miljanić očigledno ne poznaje proceduru, ne poštuje ovu saradnju, da svaki organ radi svoj posao. On je rekao da građane treba da obavijestim o tome. To bi u objektivnom smislu predstavljalo podstrekavanje mene na odavanje službene tajne, međutim, pošto ja cijenim da on ovo ne zna, nećemo ništa preduzimati. Sve ostalo je u domenu nepristojnosti”, kazao je on. 

Govoreći o životima koji su mogli biti spašeni, a o kojima je govorio Bulatović u opoštajnoj poruci, Katnić navodi da se to, kako je za sada utvrđeno, odnosi na službenike državnih institucija. 

“Mogli su biti spašeni životi onih koji su ubijeni ili onih čiji su ugroženi ili je postojala ozbiljna opasnost da su ti životi u određenim okolnostima, radnjama i postupcima državnih organa, mislim na ANB ugroženi. To su životi mene i specijalnih tužilaca, godpodina Radonjića i Bakovića i njihovih ljudi. To smo, za sada, zaključili,” kazao je Katnić.

Istakao je da je Bulatović bio najveći profesionalac i patriota kojeg je upoznao. 

"Sve poruke su zabilježene, čak i one koje su izbrisane, i one koje je ostavio da se čuju", istakao je on. 

Dodao je da će objaviti snimak koji je Bulatović ostavio njemu lično ukoliko bude potrebno. 

“Ako bude uslova da se taj snimak pusti, nema u njemu ništa uznemirujuće, ja ću to uraditi”, kazao je on.

Dodao je da Bulatović nije htio da se vidi sa njim prije mjesec kako mu ne bi nanio štetu.

Peruničić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

Specijalni tužilac Miroslav Turković potvrdio je i da je danas priveden Dejan Peruničnić zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Katnić je kazao da mu neće biti određeno zadržavanje od 72 sata ukoliko ne bude potrebe za tim. 

SDT je, kako je kazao specijalni tužilac Miroslav Turković, na osnovu dokaza i informacija formiralo predmet na osnovu pronalaska tehničkog sredstva za koje se sumnja da se radi o prislušnom uređaju u kabineta Glavnog specijalnog tužioca.

“Kada smo primili tu informaciju izvršili smo uviđaj, pronašli sredstvo, a dalje izvršili izviđaj tokom koga su preuzimane dokazne radnje i utvrdili smo mjesto za prijem signala. Na osnovu toga, danas je lišeno slobode jedno lice čiji su inicijali D.P. zbog sumnje da je zloupotrijebilo službeni položaj. Ovo lice će biti privedeno nadležnom tužilaštvu i utvrđivaće se dalji dokazi i činjenice”, kazao je Turković.

Glavni specijani tužilac Milivoje Katnić kazao je da SDT radi na svim predmetima koji su isključivo u njihovoj nadležnosti. On je kazao da je pronađen jedan prislušni uređaj.

„Dalje se u istrazi utvrđuje gdje su materijali koji su dospijevali i proslijeđivani. Postoji osnovana sumnja da je to rađeno od ANB-a i da su oni koristili te materijale, a još uvijek ne znamo, ko je bio pod znacima navoda korisnik tih materijala“, kazao je Katnić.

Katnić je rekao da se Peruničiću neće odrediti zadržavanje do 72 sata, ili pritvor ako ne bude uslova i potrebe za tim.

"Niko nije bio pušten, a da je postojao razlog za pritvor. Ako neko saopšti sve informacije i prizna, nema potrebe da mu se određuje pritvor", kazao je on. 

SDT ne utvrđuje ko je pustio Belivuka i Miljkovića u CG

Na konferenciji je bilo riječi i o tome ko je i kome tražio da se ukine zabrana ulaska Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.

“SDT ne utvrđuje ko je skinuo zabranu, već da li u nekim radnjama ima elemenata krivičnog djela. Pokrenuli smo postupak po krivičnoj prijavi jednog lica, protiv drugog lica, tokom istrage će se utvrditi da li će krivična prijava biti odbačena ili će se postupak nastaviti”, kazao je on.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније