Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

20. 10. 2021. 10:20   >>  10:21 1

KOPRIVICA

Bez politike zasnovane na javnom interesu nema napretka

Posljednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori jasno ukazuje na to da političke elite u prethodnoj godini nijesu dominantno djelovale u javnom već u partijskom interesu, te da u njihovom fokusu nijesu bile teme koje su od značaja za proces evropske integracije, kazao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Koprivica navodi da umjesto reformskih procesa, u toku izvještajnog perioda su političkom agendom dominirala pitanja koja se tiču vjerskih zajednica, etničke pripadnosti ili partijskih interesa.

"U izvještaju se na više mjesta ističu problemi političke polarizacije, tenzičnih odnosa i nepovjerenja, kao prepreka u dostizanju političkih kriterijuma. Kroz čitav izvještaj provijava poruka o izostanku djelovanja u javnom interesu i posvećenosti izlasku iz političke i institucionalne krize", navodi izvršni direktor CDT-a.

U novom dokumentu Evropske komisije dodaje, Koprivica, čitamo i jasno i direktno upozorenje zbog rastućeg ekstremizma desnice i etnonacionalizma u Crnoj Gori, na koji već godinama Centar za demokratsku tranziciju (CDT) skreće pažnju.

"Evropska komisija konstatuje ono što mnogi u Crnoj Gori pokušavaju ignorisati i relativizovati - etnički i vjerski motivisani napadi, zločini iz mržnje i govor mržnje su u porastu", navodi se u saopštenju.

Takođe, u dokumentu je, dodaje Koprivica, skrenuta pažnja na izostanak aktivnosti vezanih za sveobuhvatnu izbornu reformu.

"CDT je već u više navrata javno pozivao političke aktere na odgovornost i na pokretanje inkluzivnog dijaloga o izbornom zakonodavstvu. Evropska komisija sada ispravno poručuje da je za ispunjavanje ciljeva izborne reforme neophodna 'istinska inkluzivnost, snažna politička posvećenost i spremnost za postizanje međustranačkog konsenzusa'. Komisija je registrovala i veliko učešće stranih medija iz regiona koje je bilo posebno zapaženo tokom izbornih perioda. Ukazuje se i na potrebu za dodatnim naporima kako bi se ograničili efekti dezinformacija i online uznemiravanja i govora mržnje, navodi se u saopštenju.

CDT još jednom podsjeća da bi osnivanje parlamentarnog Odbora za strane uticaje, po uzoru na INGE odbor u Evropskom parlamentu, moglo da bude dio odgovora na ove probleme.

"Izostanak političkog dijaloga u institucijama ima najveći uticaj na blokadu pravosuđa i institucionalnu krizu. Komisija, očekivano, konstatuje da u oblasti pravosuđa nije postignut napredak i da implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira. Ako to do sad nijesmo već znali, sad nam lijepo piše - sudstvo i tužilaštvo su nam i dalje ranjivi na političko miješanje. Takođe, sudstvo i tužilaštvo su nam blizu stanja 'stečaja'. Situaciju nećemo promijeniti, niti ćemo ikoga ubijediti u napredak ako jedan politički uticaj budemo mijenjali drugim", navodi se u saopštenju.

I u pogledu procesa reforme, dodaje Koprivica, javne uprave iste poruke iz godine u godinu: potrebna je depolitizacija, optimizacija i upravljačka odgovornost.

"Kao što građanima Crne Gore nije promaklo “zapošljavanje po dubini”, odnosno novi ciklus partijskog zapošljavanja, tako ni Evropskoj komisiji nije promaklo ubrzano i neinkluzivno usvajanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim su “sniženi kriterijumi za zapošljavanje u upravi na osnovu zasluga, kompetencija i nezavisnosti”. Reorganizacija uprave je, ističe se u izvještaju, dovela do značajnih kadrovskih promjena, posebno kada je u pitanju iskusno osoblje, sto ugrožava kapacitet Crne Gore u procesu pristupanja EU", navodi se u saopštenju.

Komisija konstatuje i da pristup optimizaciji javne uprave još nije definisan na nivou Vlade, a CDT podsjeća da se o pristupu ne može ni govoriti dok se ne utvrdi i javno objavi tačan broj zaposlenih u javnoj upravi po svim osnovama.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније