Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

19. 10. 2021. 07:50   >>  07:51 4

MCP TVRDI

"Rješenjem ispravljena greška unosa podataka"

Kriminalizovanje svakog zahtjeva Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) u pogledu ostvarenja njenih prava je diskriminacija i širenje vjerske netrpeljivosti, saopšteno je iz MCP.

Oni napominju da je osporavanje legitimnih i zakonskih prava Mitropolije duži niz godina bilo normalizovano u Crnoj Gori, pa se danas, kako su kazali, "svaki korak kojim se neko neprikosnoveno pravo priznaje Crkvi, kod jednog dijela javnosti posmatra kao nekakvo naročito privilegovanje Mitropolije". 

Pojašnjavaju da je Rješenjem nadležne Komisije za izlaganje KO Cetinje I br. UP I 05-915 od 11.4.1996. utvrđeno da je Cetinjski manastir "odnosno, kako je tamo navedeno, Manastir Sv. Petar nosilac prava svojine nad svim objektima u Listu nepokretnosti 915, u kojem je vodi i sam manastir".

Međutim, tvrde iz MCP, to pravo nikad nije unešeno onako kako je utvrđeno rješenjem, već je, pojašnjavaju iz Mitropolije, upisano samo pravo korišćenja bez oznake nosioca prava svojine.

"Uprava za katastar i državnu imovinu je na naš nedavni zahtjev za ispravku greške, donijela, po našem mišljenju, zakonito i pravedno rješenje i naložila da se u tom Listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rješenjem iz 1996. Novo rješenje uopšte nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem, na kojem i dalje, neustavno, Prestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine, dok je nosilac prava korišćenja Manastir Sv. Petar. To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se Prestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju", kažu iz Mitropolije.

Tim rješenjem, ocjenjuju, nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već je samo ispravljena greška unosa podataka iz rješenja u katastarsku evidenciju.

"Oni koji javno negoduju protiv legitimne i zakonite odluke donijete u zakonskoj proceduri, podsjećamo da ova zemlja ima svoje institucije i propise. Ovo rješenje koje im smeta, kao uostalom i svako drugo, podložno je provjeri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova. Mitropolija je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava. U velikoj mjeri je u tome i uspjevala, blagodareći nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima, koji su odoljevali pritisku režima donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savjesti. Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i, po nju, nepovoljne aršine", navodi se u reagovanju.

Kažu i da Mitropolija ne traži niti, kako tvrde, dobija bilo kakve privilegije u odnosu na sve bilo kojeg nosioca prava svojine.

"Zahtijevamo i očekujemo samo ravnopravnost sa ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojine. Ekstremizam koji bi prijetio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju, potpuno je neprihvatljiv za Mitropoliju", zaključuje se u reagovanju objavljenom na sajtu Mitropolije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније