Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ O.Z. ]

13. 10. 2021. 17:17   >>  17:18 2

BEČIĆ U CRKVI SV. ĐORĐA

"Insistirati na poštovanju principa sekularne države"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić posjetio je crkvu Svetog Đorđa u Podgorici i čestitao arhijerejskom protoprezviteru podgoričko-kolašinskom Gojku Peroviću i protojereju Mirčeti Šljivančaninu, starješini crkve Svetog Đorđa pod Goricom, postavljenja u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske, saopšteno je iz parlamenta.

"Ova crkva, kao jedan od najstarijih objekata, predstavlja svojevrsni simbol Podgorice i mjesto gdje su svi dobrodošli, bez obzira na razlike. Ona je uspjela da opstane u svojoj ljepoti čak i onda kada je to bilo najteže i u vremenima velikih duhovnih izazova", istakao je predsjednik Skupštine.

"U turbulentnom periodu, koji je iza nas vi ste svojom mudrošću i tolerancijom širili poruke mira, pomirenja, sloge i zajedništva, otvarajući vrata za sve ljude dobre volje, bez obzira na njihove razlike. Vašim riječima i djelima, koja su poznata i van granica naše zemlje, a koja se često ističu i od strane drugih vjerskih zajednica, dali ste nemjerljiv doprinos afirmaciji mira i smirivanju društvenih tenzija u Crnoj Gori, na čemu vam najiskrenije zahvaljujem", dodao je Bečić.

Protojerej Šljivančanin je rekao da Bečić ovakvim gestovima pokazuje poštovanje i brigu o crkvi, ali takođe i svim ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

Nakon toga, on se osvrnuo na istorijat najstarijeg sakralnog objekta u Podgorici i prostora koji ga okružuje i naglasio šta je sve urađeno u prethodnom periodu, kao i koje aktivnosti crkva sprovodi u pravcu afirmacije kulture u glavnom gradu.

"Ova crkva ne predstavlja samo vjerski, već i kulturni simbol Podgorice, koji pored hrišćana posjećuju turisti svih vjera i nacija. Takođe, ona obogaćuje duhovni život u našem gradu, što je i razlog izgradnje hramova i vjerskih objekata", rekao je Perović.

On je izrazio nadu da će se konačno smiriti tenzije u Crnoj Gori, za šta je potrebno strpljenja, mudrosti i odmjerenosti svih činilaca društva u šta snažno vjeruje i što očekuje.

Sagovornici su se saglasili da u našem društvu treba insistirati na poštovanju principa sekularne države, u kojoj su jasno podijeljene nadležnosti između države i crkve i vjerskih zajednica, te da njihova odvojenost ne znači suprostavljenost između crkve i politike, već mogućnost za dijalog i saradnju na brojnim poljima gdje se te aktivnosti susreću.

"Pomirenje, tolerancija i ljubav vrijednosti su oko kojih Crna Gora mora biti ujedinjena kako bi se prevazišle sve podjele i svi izazovi koji postoje u našem društvu - zajednički je zaključak učesnika sastanka. Takođe, istakli su da je obaveza svih da vjeruju u sposobnost mladih ljudi da ostvare svoje potencijale", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније