Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

13. 10. 2021. 14:14 >> 14:29

VUČKOVIĆ - GIAKOUMOPOULO

Reforma pravosuđa prioritet i SE i Vrhovnog suda

Intenzivnija saradnja u projektima reforme pravosuđa, ispunjavanje preporuka Evropske komisije, kao i mjerila u poglavljima 23 i 24 za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, prioriteti su Savjeta Evrope i Vrhovnog suda, zaključeno je na sastanku šefice Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Evgenie Giakoumopoulou, sa vršiteljkom dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Vučković.

Na sastanku su razmatrana pitanja koja se odnose na implementaciju projekata koji se sprovode u okviru zajedničkog programa Evropske unije/Savjeta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019.-2022: Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori, Projekat za borbu protiv ekonomskog kriminala i Unaprjeđenje procesnih prava u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori.
 
Kako ističu u saopštenju Vrhovnog suda, ocijenjeno je da jačanje etičke i disciplinske odgovornosti sudija ostaje jedan od ključnih prioriteta koji treba adresirati kroz proces izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, a što će povećati povjerenje javnosti u pravosuđe, istovremeno jačajući integritet sudijske profesije.

Savjet Evrope i Vrhovni sud saglasni su i da se mora raditi na poboljšanju sistema zaštite prava žrtava i svjedoka u slučajevima porodičnog nasilja, nasilja u porodičnoj zajednici i trgovini ljudima.

Konstatovano je da se sprovode važne aktivnosti u pogledu analize kaznene politike u određenim krivičnim predmetima, koje bi trebalo da rezultiraju boljom primjenom standarda i prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Aktivnosti koje se trenutno sprovode u okviru Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala takođe su veoma važne za unapređenje mehanizama za borbu protiv organizovanog i teškog kriminala i jačanje crnogorskog sistema oduzimanja nezakonito stečene imovine, ocijenjeno je na sastanku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније