Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

14. 09. 2021. 10:58 >> 10:59

STIJOVIĆ

Značajna iskustva S.Makedonije u implementaciji IPARD-a

Crnoj Gori će od značaja biti iskustva Sjeverne Makedonije u cilju uspješne implementacije IPARD programa, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Stijović i državna sekretarka u Ministarstvu, Nikolina Mišnić, danas su se, u sklopu zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, sastali sa direktorom Agencije za finansijsku podršku u poljoprivredi i ruralnom razvoju Nikicom Bačhovskim i saradnicima.

“Na sastanku se razgovaralo o unapređenju međusobne saradnje i pomoći u razvoju i jačanju administrativne strukture, kao i povećanju apsorpcije sredstava iz nacionalnog i budžeta Evropske unije (EU)”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Stijović je poručio da su sva iskustva i pravci dobrodošli u cilju uspješne implementacije IPARD programa u Crnoj Gori.

"Zajednička prošlost, geografska blizina i dosadašnje pozitivno iskustvo u našoj saradnji, garancija su uspješne saradnje u budućnosti. Imamo mnogo toga da naučimo iz institucionalnog sjećanja vaših službi, a sa obzirom da ste među najuspješnijim državama u korišćenju međunarodnih sredstava i dobroj organizaciji na ovom polju, nadamo se da vaša podrška kroz stručnu pomoć Crnij Goru tokom naše reforme i jačanja kapaciteta neće izostati“, naveo je Stijović.

Bačhovski je rekao da intenziviranje komunikacije na političkom i tehničkom nivou otvara nove mogućnosti za razmjenu iskustava i uzajamnu pomoć na putu ka EU za obje zemlje.

“Sjeverna Makedonija, preko Agencije za finansijsku podršku u poljoprivredi i ruralnom razvoju, već duže vreme sprovodi IPARD program. Najbolji dokaz da i institucija i država imaju kapacitete za uspješnu implementaciju je potpuno korištenje raspoloživih sredstava odobrenih od EU, kroz program IPARD 2”, dodao je Bačhovski.

Potvrda da su lider u regionu po korišćenju sredstava IPARD 2 stigla je, kako je rekao, iz Direkcije za poljoprivredu EU.

“Imamo kapacitet i želju da širimo iskustvo i znanje zemalja u regionu koje su na putu evropskih integracija. Sa zadovoljstvom smo zajedno sa cijelim timom dostupni za razmjenu iskustava u oblasti direktnih plaćanja, implementacije IPARD programa i stvaranja i korišćenja IACS sistema“, rekao je Bačhovski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније