Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

J.B.Č.

30. 08. 2021. 14:22   >>  14:23

ZBOG SUKOBA INTERESA

Media centar traži razrješenje Marije Tomašević

Media centar danas je dostavio Savjetu RTCG zahtijev za pokretanje postupka razrješenja direktorice TVCG Marije Tomašević, zbog, kako su kazali, sukoba interesa i kršenja Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG.

Media centar traži od članova i predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića da hitno od generalnog direktora RTCG Borisa Raonića zatraže postupak razrješenja novoizabrane direktorice TVCG Marije Tomašević zbog kršenja Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG prilikom njenog izbora, a zbog postojanja sukoba interesa.

Takođe, ukoliko generalni direktor RTCG Raonić hitno ne razriješi funkcije Tomaševićku, Media centar traži da Savjet RTCG pokrene postupak razriješena generalnog direktora.

Iz Media centra napominju da je u stavu 4 člana 51 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG propisano: “Za direktora Radija Crne Gore i direktora Televizije Crne Gore ne može biti imenovano lice koje po ovom zakonu ne može biti član Savjeta.”

"Sa druge strane, član 29 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG propisuje da članovi Savjeta, između ostalih, ne mogu biti lica koja bira, imenuje ili postavlja Predsjednik Crne Gore, Skupština i Vlada kao i funkcioneri političkih stranaka (predsjednici stranaka, članovi predsjedništva, njihovi zamjenici, članovi izvršnih i glavnih odbora, kao i drugi stranački funkcioneri), za vrijeme obavljanja funkcije i najmanje tri godine od prestanka funkcije; Takođe, isti član zakona propisuje da članovi Savjeta RTCG ne mogu biti lica koja se nalaze u krvnom srodstvu u pravoj liniji, bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva i srodstvu po tazbini sa javnim funkcionerima i funkcionerima političkih partija", navode iz Media centra.

Ističu da član 29 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG prepoznaje da za člana Savjeta RTCG ne može, zbog sukoba interesa, biti imenovana rođena sestra javnog funkcionera kao ni funkcionera političke partije.

"Kako je u stavu 4 člana 51 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG propisano da za direktora Radija Crne Gore i direktora Televizije Crne Gore ne može biti imenovano lice koje po ovom zakonu ne može biti član Savjeta, Media centar smatra da je imenovanjem direktorice TVCG, gospođe Marije Tomašević, prekršen zakon jer je, po saznanjima Media centra, ona rođena sestra gospodina Dražena Medojevića, člana Državne izborne komisije (https://dik.co.me/clanovi/sastav-komisije/ ) i člana Glavnog odbora Pokreta za promjene http://www.promjene.org/index.php/2013-06-23-00-11-18/organizaciona-struktura)", navodi se u saopštenju.

Media centar je zatražio od Savjeta da hitno utvrdi činjenice i, kako su kazali, potvdi postojanje sukoba interesa po navedenom osnovu krvnog srodstva Marije Tomašević i Dražena Medojevića (koji se nalazi na listi članova Glavnog odbora Pokreta za promjene i koji je član Državne izborne komsije imenovan od Skupštine Crne Gore).

"Medojević je kao predstavnik, tada opoziconih, partija predložen 2012. (https://www.vijesti.me/vijesti/politika/302852/dik-zakon-predvida-da-clanovi-komisije-ne-mogu-biti-na-izbornim-listama) a onda i 2016. godine za člana Državne izborne komisije (https://www.vijesti.me/vijesti/politika/99466/predlozeno-devet-clanova-dik-a-opozicioni-clan-predlozen-za-sekretara), u čijem je radu učestvovao kao predstavnik DF-a", dodaje se u saopštenju.

Iz Media centra kazali su da očekuju od Savjeta RTCG da osigura zakonitost rada javnog medijskog servisa i u tom pravcu zatražli hitno razrješenje Tomaševićke i raspisivanje novog oglasa za izbor direktora TVCG.

"Očekujući opstrukcije i kupovinu vremena nepotrebnim birokratskim trikovima, Media centar je ukazao predsjedniku i članovima Savjeta RTCG da direktorica TVCG nije javni funkcioner u smislu Zakona o sprečavanju korupcije, te da Agencija za sprečavanje korupcije nema nadležnost da provjerava ispunjenost uslova za izbor direktora TVCG propisanih Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Media centar smatra da je isključiva nadležnost i odgovornost na upravljačkim organima RTCG i zaključuje da će svako odlaganje reakcije u vezi sa zahtijevom smatrati namjernom opstrukcijom primjene zakona motivisanom političkim razlozima", navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor Media centra Goran Đurović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније