Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2021. 06:36   >>  14:46 3

DOPIS ŠKOLAMA

Nastavnička vijeća da predlože VD direktora

Sve škole u Crnoj Gori dobile su juče dopis od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u kojem se navodi da nastavnička vijeća u roku od 15 dana predlože v.d. direktora, kako bi uključili i kolektive u cilju iznalaženja najboljih rješenja.

Iz Sindikata prosvjete i škola ističu da to nije nadležnost nastavnika.

Predstavnici sindikata su juče obavili sastanak u ministarstvu na kome su ih upoznali sa brojnim nedostacima sa kojima se susrijeću nastavnici na kraju ove školske godine.

Iz resora Vesne Bratić je Danu saopšteno da su tražili od nastavničkih vijeća da dostave mišljenja, odnosno da oni predlože vršioce dužnosti direktora, a ne resorno ministarstvo.

"Shodno Zakonu o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju Crne Gore, molimo vas da nam Nastavničko vijeće/Upravni odbor dostavi mišljenje o izboru v.d. direktora vaše ustanove u roku od 15 dana od dana prijema ovog mejla. S obzirom na to da su se pojavile nejasnoće u tumačenju dopisa koji je upućen od strane MPNKS, ukazujemo da je isti poslat u cilju omogućavanja učešća prosvjetnih radnika u svim fazama njihovog rada, kao i iznalaženje najboljih rješenja. Traženo mišljenje nije opšte obavezujuće, već MPNKS nastoji da u svom radu prilikom postavljanja organa rukovođenja u školama, uzme u razmatranje stavove prosvjetnih radnika", navodi se u dopisu koji je upućen školama.

Potpredsjednica sindikata Stanka Vukčević kazala je da u Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju ne postoji član na osnovu kojeg nastavnička vijeća mogu da predlažu v.d. direktore.

"Na sastanku sam im rekla da v.d. direktore ne mogu birati nastavnička vijeća, a ponajmanje školski odbori jer to nije njihova nadležnost. Nije moguće izabrati v.d. direktore jer konkurse, kad dođe vrijeme za to, raspisuju direktori koji su u mandatu. V.d. direktore može da postavi samo ministarka. Škole nijesu obavezne da postupe po obavještenju zato što nema v.d. direktora", rekla je ona.

Nema novca u budžetu za prekovremene

Vukčević kaže da su iznijeli zahtjeve i predloge u kojima su tražili da se zaposlenima u prosvjeti isplate časovi preko norme za ovu školsku godinu.

2Upoznali smo ih sa pokrenutim tužbama. Dogovor je da se od škola potražuju podaci koliko je takvih zaposlenih i koliko časova, da bi se napravila procjena koliko je to sredstava potrebno za isplatu. U svakom slučaju, kako su nam rekli, predlogom budžeta ova sredstva nijesu planirana", navodi Vukčević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније