Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 06. 2021. 23:53 >> 23:53

PANEL U BIJELOM POLJU

Za odbranu istine u poplavi dezinformacija

Tolerancija i kultura dijaloga je minimum koji kao društvo moramo da naučimo i njegujemo, inače upadamo u problem radikalizacije javnog prostora čije posljedice su opasne, upozorili su danas učesnici tribune ,,Za mržnju nemam ti kad" održane u galeriji Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo", u Bijelom Polju, saopšteno je iz Instituta za medije.

Skup je organizovao Institut za medije Crne Gore u okviru inicijative ,,Čitaj između redova", koji je podržala Ambasada SAD u Podgorici, u okviru programa podrške profesionalizaciji medija 2020. godine.

Govornici su se saglasili u stavu da su loše komunikacijske prakse u porastu, da tome doprinose političari, mediji i društvene mreže koji ,,profitiraju" na podjelama i razlikama.

Istoričar Edin Smailović, programska koordinatorka Instituta za medije Dina Bajramspahić i novinarka Milena Bubanja-Obradović su konstatovali porast uvredljivog i govora mržnje i ocijenili da je obrazovanje,,neizostavan" put ka kreiranju društvene otpornosti na takve sadržaje i loše komunikacijske prake.

,,Vulgarizacija jezika, radikalizacija javnog prostora i narativa, zamijenila je jezik činjenica i argumenata…Ako nas škola ne nauči šta su pravi izvori i ne pruži nam strukturu, onda ćemo medijske poruke i internet koristiti da boravimo u medijskim balonima istomišljenika, što je potencijalno predvorje nasilja", ukazala je Bajramspahić uz apel državnim isnstitucijama da se sistemski pozabave ovim pitanjima.

Milena Bubanja-Obradović je ocijenila da su profesionalnih standardi u padu, da čak i tradicionalni mediji govore jezikom polova I zauzimanjem strana.Navela je da su mogućnosti internet neograničene, ali da ih treba kanalisati medijskim obrazovanjem, kakobi se taj resurs koristio za lično i društveno dobro.

Istoričar Edin Smailović je saglasan da je jačanje medijskog obrazovanja neophodno, ali smatra da je preambiciozno u ovom trenutku očekivati da će ono zaživjeti u Crnoj Gori.

Ukazao je da je nephodna kontinuirana edukacija kadra, koga, kako ocjenjuje, trenutno u Crnoj Gori nema, kako bi se ,,odgovorilo nazabrinjavajuću društvene trendove, poput istorijskog revizionizma i fašizacije društva". ,,Kada se god trebalo ukrcati u neku brod za napredak, tu se Crna Gora ukrcavala posljednja, ili su je ukrcavali", rekao je Smailović.

Na skupu je bilo riječi i o uticaju aktuelnih društvenih dešavanja na stavove mladih i njihovo ,,skliznuće" u konzervativizam, te o pojačanom verbalnom nasilju nad ženama u javnom prostoru.

"Panelu je prethodio razgovor sa predstavnicima 33 osnovne i srednje škole u Crnoj Gori, kojima je predočena inicijativa Nacionalne koalicije za medijsku pismenost kojom se od Ministarstva prosvjetetraži da donese odluke o tome da učenici svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori izučavaju medijsko-informacionu pismenost kao obavezni izborni program. Takva mogućnost je za sada data samo učenicima gimnazija", zaključili su iz Instituta za medije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније