Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG

22. 05. 2021. 19:49 >> 23:22
45

VIJORIĆE SE

Najveća zastava ubrzo u svim gradovima

Na Cetinju je sinoć, povodom 15 godina od obnove nezavisnosti, podignuta najveća crnogorska zastava. Zbog težine od 700 kilograma, podignuta je iz trećeg puta, a organizatorima na ruku nije išao ni vjetar, koji je u jednom momentu iscijepao. Da se ona ipak zaviori pomogle su heroine ove priče - žene koje su zastavu sašile. Zato će najveća crnogorska zastava uskoro biti u svim gradovima Crne Gore.

"Na ideju sam došao tako što sam gledajući društvene mreže. Svi potenciraju da stanemo pod jednu zastavu, shodno tome sam i došao na ideju da stanemo svi pod jednu zastavu", kaže organizator Igor Damjanović

Tako je i bilo juče na Cetinju. Malo ko je vjerovao, ali je crnogorska zastava površine 5.000 metara kvadratnih na Dan nezavisnosti bila na Cetinju. Najveća crnogorska zastava, teška 700 kilograma razvijena je oko 18 sati, a zaviorila se tri sata kasnije, kada je u Prijestonici upriličen i veličanstven vatromet.

"Digla se i zaviorila se i samim tim viorenjem je dokazano da nas ima. Bio je spektakularan vatromet, bakljada od nekih 918 baklji koje simbolišu određenje datume Crne Gore", kaže Damjanović.

Zastava je podignuta, iako je na probi zbog vjetra bila iscijepana. Da je Crna Gora spremna da kao feniks ustane iz pepela, juče su pokazale žene i to ne samo Cetinja. Konac i iglu u ruke je među prvima uzela Vjera Kaluđerović.

"Sve smo bile presrećne, sve smo hitale da završimo zastavu, da se zastava raširi, to je nekakav osjećaj ne znam nekakvoj pripadnosti toj zastavi, mi nijesmo htjele da puštimo da se zastava ta ne raširi, znači žene su šile okolo i sve smo jedna drugoj pomagale. Bila sam presrećna, što se podigla, jer toliko truda uložiti, jer zene iz Andrijevice, sa Njeguša, Beograda, sve su došle i sve su šile. I curice su dolažile da nam drže štep da bi mi šile", priča Vjera.

Novac za šivenje zastave donirali su građani Crne Gore. Zato je najveća crnogorska zastava njihova, i pod nju će moći da stanu svi i to u svim gradovima Crne Gore.

"Sve je super. Samim tim što znam da će da zastava za koji dan da krene na put oko čitave Crne Gore , čak i u neke ruralne djelove Crne Gore sve opštine će biti izložena, s tom što se neće dizati na kranove, nego će je narod tih opština držati u ruke, i u svakom slučaju će se vioriti", najavljuje Igor Damjanović.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније