Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

22. 05. 2021. 13:26   >>  13:27 1

SEKULIĆ

Vlada nedovoljno posvećena EU integracijama

Aktuelna Vlada nije dovoljno posvećena integraciji Crne Gore u Evropsku uniju (EU), ocijenio je član Odbora za evropske integracije Predrag Sekulić, navodeći da ponašanje mimo EU standarda neće približiti državu tom cilju.

"Usvajanje antievropskih zakona i ponašanje mimo standarda EU, pri čemu prije svega mislim na nacionalisticku matricu koja postavlja znak jednakosti između fasizma i antifasizma, neće nas približiti željenom cilju“, kazao je Sekulić agenciji MINA.

Komentarišući deklaraciji koja je u ponedjeljak usvojena na samitu procesa Brdo-Brioni, on je ocijenio da bi vrednovanje svih država Zapadnog Balkana kao cjeline bilo velika greška, i da Crnoj Gori, kao lideru kada su u pitanju evropske integracije, to ne odgovara.

Sekulić je, upitan da li smatra da je došlo do promjene politike EU, jer se do sada uglavnom govorilo da će svaka država u procesu pristupanja da bude tretirana pojedinačno, rekao da ne misli da je došlo do toga, ali je činjenica da se osjeća zamor unutar EU i da su države članice sada više okrenute svojim unutrašnjim problemima, prije svega borbi protiv pandemije COVID-a 19, ali i ekonomske krize koja je izazvana pandemijom.

Prema njegovim riječima, princip regate nikada nije zvanično doveden u pitanje.

“Naprotiv, svjedoci smo da su zvaničnici EU uvijek poručivali da brzina pristupanja svake države pojedinačno zavisi isključivo od ispunjavanja evropske agende”, kazao je Sekulić.

Činjenice, kako je naveo, govore o tome. Crna Gora je otvorila sva pregovaračka poglavlja, dok je sljedeća država u predpristupnim pregovorima, Srbija, otvorila tek nešto više od polovine poglavlja.

On smatra da bi vrednovanje država Zapadnog Balkana kao jedne cjeline u pristupanju EU, bila velika greška.

“Istina, to bi odgovaralo pojedinim državama i liderima iz našeg okruženja koji se bolje snalaze kada nema pravila i kada nema odgovornosti, ali Crnoj Gori, kao lideru kada su u pitanju EU integracije, to ne odgovara. Želimo da što prije postanemo punopravna članica EU. To je, uostalom, želja ubjedljive većine građana Crne Gore”, rekao je Sekulić.

kazao je da vjeruje da su i u Briselu svjesni činjenice da je Crna Gora "pozitivna priča" u odnosu na cijeli region. Ne treba zatvarati oči ni pred činjenicom da dio država regiona nije zainteresovan za evropske integracije.

Na pitanje koliko će to uticati na proces evropskih integracija Crne Gore, on je kazao da iskreno vjeruje da će, odmah nakon što pandemija bude stavljena pod kontrolu, a ekonomija uhvati zamajac, predpristupni pregovori biti ubrzani.

“Sve drugo bi značilo iznevjerene nade građana Crne Gore”, smatra Sekulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније