Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 05. 2021. 08:22 >> 08:22

STRUKOVNI ODBOR VATROGASACA

Jedinstvom riješiti veliki broj problema

Povodom 4. Maja - Međunarodnog dana vatrogasaca, Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca, kao prioritet prepoznao je postizanje jedinstva vatrogasaca-spasilaca na državnom nivou, odnosno zauzimanje zajedničkog stava povodom aktuelnih pitanja koja se tiču ljudi iz ove branše, bez obzira na njihovu sindikalnu ili kakvu drugu pripadnost.

Kako isatiču u saopštenju, potrebno je postizanje optimalnih uslova za rad vatrogasaca, kao i njihovu pravnu zaštitu u svim segmentima, počev od zakonskih rješenja koja regulišu ovu oblast, pitanja penzionisanja vatrogasaca, pa sve do stambene ili egzistencijalne problematike koje su veoma izražene.

"Smatramo da bi se kroz usklađeno zajedničko djelovanje svih kolega u Crnoj Gori na osnovu jedinstvene platforme, mogao riješiti veliki broj problema koji duži niz godina opterećuju vatrogasce-spasioce, a što se istovremeno odražava i na nivo zaštite naših građana. Ako smo spremni u svakom trenutku rizikovati svoje živote u cilju zaštite svojih sugrađana i njegove imovine, ako radimo u uslovima gdje nemamo kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti, ako smo izloženi mobingu i prijetnjama od poslodavaca, mi kao sindikalni predstavnici imamo pravo i obavezu da nadležne kako na lokalnom, tako i na državnom nivou upitamo o percepciji njihove sopstvene odgovornosti, kao i njihovog personalnog nivoa svijesti po pitanju zaštite i spašavanja u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ukazuju i na činjenicu da rješavanje najaktuelnijeg pitanja penzionisanja vatrogasaca-spasilaca, koje je dodatno iskomplikovano usvajanjem spornih članova Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju, protiv čijeg izglasavanja je bila centrala vatrogasaca, koja je svojevremeno čak i organizovano protestvovala zbog toga, predstavlja najveći izazov koji se nalazi pred njima.

"Smatramo da je moralna, ali i profesionalna obaveza svih vatrogasaca-spasilaca u Crnoj Gori, zauzimanje jedinstvenog stava po ovom pitanju kao i odlučno solidarisanje sa našim kolegama koji su usljed birokratskog djelovanja, na kraju svoje karijere prepuštene na milost i nemilost vlastodržaca. Konačno, svim kolegama vatrogascima-spasiocima čestitamo 4. maj - Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da se u što skorijem periodu, putem donošenja novih zakonskih normi, riješe pomenuti, ali i mnogi drugi problemi kojima smo izloženi", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilca Crne Gore, Ratko Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније