Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 04. 2021. 14:25   >>  14:26

NADLEŽNI ĆE FORMIRATI

Radna grupa protiv pranja novca finansiranja terorizma

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa ministarstvima vanjskih poslova i finansija i socijalnog staranja, Centralnom bankom Crne Gore i drugim nadležnim državnim organima uključenim u sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, formiraće međuresornu radnu grupu, sa ciljem intenziviranja aktivnosti i monitoringa u ovoj oblasti.

Njenim radom, kako je saopšteno, koordiniraće MUP, koji će dostavljati i tromjesečni izvještaj o radu.

"MUP se odlučio na ovakav predlog na osnovu presjeka stanja i bilansa rezultata u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, posebno imajući u vidu ispunjavanje međunarodnih standarda i značaja ovog pitanja za pregovaračko poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost kao i za predstojeću evaluaciju Komitet Savjeta Evrope - MONEYVAL", navodi se u saopštenju MUP-a.

Podsjećaju da kao članica Savjeta Evrope, naša država podliježe evaluaciji Komiteta Savjeta Evrope eksperata za procjenu primjene mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma – MONEYVAL.

"Navedeni komitet, svake 4 godine kod država članica vrši procjenu primjene međunarodnih standarda (preporuka FATFa- međunarodnog radnog tijela za kontrolu i primjenu mjera u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma) i relevantnih Direktiva EU", dodaje se u saopštenju.

Zato je, kao je saopšteno iz MUP-a, u cilju jačanja borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i ispunjavanja međunarodnih standarda i pripreme za Peti krug MONEYVAL evaluacije neophodno otkloniti neusklađenosti zakonodavnog okvira sa pomenutim međunarodnim standardima i uložiti napore u ostvarivanju konkretnih rezultata po pitanju broja optužnica i presuda za pranje novca i finansirane terorizma, kao i djelotvornosti saradnje relevantnih državnih organa.

"Shodno tome predloženo je formiranje međuresorne radne grupe koja bi koordinirala sve aktivnosti, te proaktivnim djelovanjem, uz koordinaciju, doprinijela unapređenju stanja u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније