Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mediabiro ]

15. 04. 2021. 22:17   >>  22:18

SPORAZUM UNDP I EKO FONDA

Podrška projektima energetske efikasnosti 100.000 eura

Crnogorskoj privredi i poljoprivredi dostupno je bespovratnih 100.000 eura za sufinansiranje projekata koji podstiču unapređenje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE). To je predviđeno Sporazumom o finansiranju između Fonda za zaštitu životne sredine – Eko fonda i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, koji su danas potpisali stalna predstavnica UNDP Daniela Gašparikova i direktor Eko fonda, Jovan Martinović.

Podrška poslovnim inicijativama usmjerenim na dekarbonizaciju crnogorske ekonomije omogućena je kroz program subvencija namijenjenih mikro, malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima spremnim da investiraju u nabavku i instalaciju solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije.

Program ima za cilj da podstakne na veću upotrebu čiste energije i poboljšanje energetske efikasnosti, što će dovesti do smanjenja emisija CO2 i omogućiti uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Pored toga, program će promovisati koncept "prozjumera" - poslovnih subjekata koji istovremeno troše i proizvode električnu energiju - koristeći solarnu energiju.

Stalna predstavnica UNDP Daniela Gasparikova je istakla da današnji sporazum naglašava zajednički fokus - a to je podrška poslovnim subjektima da usvoje čiste tehnologije u borbi protiv klimatskih promjena.

Time će doprinijeti posvećenosti Crne Gore da ostvari zacrtane ciljeve smanjenja gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine i krene ka održivom ekonomskom oporavku. Svaki napor da se postigne dekarbonizacija ekonomije - na globalnom ili nacionalnom nivou - moguć je ako je privatni sektor pokretač ovih napora. Zeleni ekonomski oporavak ne bi trebalo da bude samo lijepa, već prije svega, ekonomski pametna stvar. S tim u vezi, javne politike imaju ključnu ulogu u stvaranju povoljnog ambijenta za podsticanje poslovne zajednice da usvoji inovacije koje će doprinijeti smanjenju štetnih emisija", kazala je Gašparikova.

Kako je dodala, očekuje da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u ovom programu i predložiti puno novih ideja i rešenja.

"Vjerujem da će ovaj i slični programi postati kamen temeljac Vladinih strategija i politika koje omogućavaju postizanje dugoročnih ciljeva u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja", rekla je Gašparikova.

Martinović je istakao da Eko fond produbljuje i ojačava svoju poslovnu saradnju sa UNDP-om, na način sticanja povjerenja u svoje poslovne i organizacione sposobnosti.

"UNDP je i ovoga puta sa lakoćom prepoznaonaše ciljeve i omogućio finansijska sredstva za realizaciju projekta nabavke i instalacije fotonaponskih panela za privredu i poljoprivredu. Obezbijeđena sredstva u vidu granta - Eko fond će plasirati kroz subvencije provredi za realizaciju projekta solarnih panela. Takođe, ovo predstavlja početak planiranih aktivnosti Eko fonda za 2021. godinu, pored prethodno započetog projekta za subvencionisanje nabavke električnih i hibridnih vozila u oblasti energetske efikasnosti, dok će preostali projekti u pomenutoj oblasti, a koji su namijenjeni građanima otpočeti u skoroj budućnosti", zaključio je Martinović.

Program subvencija će kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, te kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније