Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 03. 2021. 10:57   >>  11:11 2

URA

"Luka Bar favorizuje firmu koja nelegalno posluje"

Bez obzira na blokade računa i poreski dug, Luka Bar dozvolila je društvu Fab live da, na jednoj od katastarskih parcela, započne izgradnju objekta za komadne robe, iako prethodno nije izrađen elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, niti pribavljena saglasnost Agencije za zaštitu prirode i životne, a postoje i ozbiljne indicije da to društvo namjerava da koristi izgrađeni terminal suprotno njegovoj namjeni, saopštili su iz barskog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako objašnjavaju iz barske URE, Luka Bar je bez javnog poziva ili tendera zaključila sa društvom Fab live doo Ugovor o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni Luka Bar dana 6. novembra 2019. godine.

Kako je saopšteno iz GP URA, shodno ugovoru, Fab live je, kao “korisnik dužan da u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima na predmetnoj lokaciji izgradi terminal za komadne robe, ne za rasute terete, radi pretovara paletizovanog cementa i cementa u džambo vrećama“.

Kako upozoravaju iz barske URE, društvo Fab live već dugo vremena posluje sa blokadama računa i sa poreskim dugom.
“Tako su, na 28. februar 2021. godine računi ovog društva u blokadi već 469 dana na iznos od preko 405.274,61 eura, dok je poreski dug u oktobru 2020. godine iznosio 1,983,125.77 eura. Bez obzira na blokade računa i poreski dug, Luka Bar dozvoljava tom društvu da započne izgradnju objekta za komadne robe, iako prethodno nije izrađen elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i pribavljena saglasnost Agencije za zaštitu prirode i životne sredine”, navode iz barske URE.

Iz tog odbora URE navode da je društvo Fab live započinjanjem gradnje prije dobijanja saglasnosti na elaborat direktno prekršilo Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu.

,,Uz to, takvo postupanje može povlačiti i odgovornost za krivično djelo Građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje iz Krivičnog zakonika Crne”, saopšteno je iz GP URA.

Iz barske URE smatraju da je veoma jasno da se sračunato od strane Fab live i Luke Bar, odnosno njenog menadžmenta, izigravaju propisi i ugrožava priroda i životna sredina.

,,Sada se objekat koristi za pretovar, kako za pretovar cementa u džambo vrećama, tako i za pretovar cementa u rasutom stanju u uz znanje i očiglednu logistiku Luke Bar. Ovakvo ponašanje oba lica ukazuje na mogućnost da postoji neki nezakoniti dogovor između Fab live-a i menadžmenta Luke Bar, jer ne postoji dobar poslovni običaj da se favorizuje i posluje s društvom čiji su računi duže od godinu dana u blokadi i koje ima ogroman poreski dug. Pored toga što favorizovanjem društva koje nelegalno posluje, gradi objekat suprotno propisima i zagađuje životnu sredinu, Luka Bar postupa nezakonito, društvu Fab live se omogućava povoljniji položaj na tržištu u odnosu na druga drustva koja u Luci Bar zakonito obavljaju djelatnosti pretovara cementa u rasutom stanju”, zaključuju iz barske URE.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније