Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 11. 2020. 20:55 >> 20:55
1

IVAN I OLGA

Mladi naučnici žele da doprinesu razvoju CG

Svjetski je dan nauke. Mladi crnogorski naučnici Olga Jokanović i Ivan Martinović na svoj način žele da doprinesu razvoju Crne Gore, a svoju budućnost planiraju u svojoj državi.

Kako vještačka inteligencija može da se primijeni u medicini, istražuje mladi naučnik Ivan Martinović. Koronavirus koji je zahvatio cijelu planetu za njega je u radu dodatna inspiracija.

"Algoritmi vještačke inteligencije mogu da pomognu da li je neko pozitivan na kovid analizom signala kašlja. Na osnovu kašlja moguća je dijagnostika, moguće je otkriti da li je osoba zaražena ili nije", kaže Ivan.

Sa druge strane, na Biotehničkom fakultetu mladi naučnica Olga Jokanović istražuje šta to siru formira konačan ukus, miris i izgled. Vjeruje da će mnogo pomoći proizvođačima.

"Cilj rada u laboratoriji i usavršavanja novih metoda i tehnika jeste da pomognemo farmerima koji se bave primarnom proizvodnjom da poboljšaju kvalitet sirovine. Jedino od dobre sirovine možemo napraviti dobar proizvod", kaže Olga.

Ovi mladi ljudi kažu da su uslovi za nauku u Crnoj Gori bolji nego što su bili. Sve je više istraživačkih projekata i prilika za usavršavanje.

"Biti naučik nije populrno, ali naučniku nije potrebna popularnost jer naučnik treba da ima osjećaj zadovoljstva kad se nešto otkrije i izumi", poručuje Ivan.

Biti naučnik zahtijeva svakodnevno učenje i brojna odricanja. Kažu da svoju budućnost vide u Crnoj Gori.

"Moja volja i želja je da ostanem u svojoj zemlji sve zavisi kako će nas tržište rada i prepoznati privrednici i druge institucije, bitno je da ono što je do nas uradili najkvalitetnije a sve ostalo potrebno je i malo sreće", navo0di Olga.

"Moj plan da znanja iz inostranstva primijenim u Crnoj Gori", ističe Ivan.

Olga i Ivan poručuju mladima da budu radoznali i uporni, a znanje, talenat i rad vode sigurnim putem do naučnih dostignuća.

Marija Kalezić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније