Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 06. 2020. 14:29   >>  14:32

SPORAZUM EKO FONDA I UNDP-A

Podrška projektima zaštite životne sredine

Sporazum o saradnji kojim je predviđena dalja podrška institucionalnom razvoju Eko fonda koji je ključni mehanizam za prikupljanje finansija kojima će se podržati programi i projekti iz oblasti zaštite životne sredine i klime, i unaprijeđivati energetska efikasnost na državnom i lokalnom nivou, potpisali su danas direktor Eko fonda Jovan Martinović i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

"Cilj je da se iskoriste sve zakonom predviđene mogućnosti finansiranja, te da Eko fond kreira programe podrške u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i principima niskokarbonskog razvoja. Na ovaj način, sufinansiranjem projekata u oblasti zaštite životne sredine i klimatsko-energetske oblasti, Eko fond će djelovati kao jedan od pokretača privrednog i infrastrukturnog razvoja Crne Gore", kazao je Martinović.

Eko fond će kroz edukativne i informativne programe i edukaciju o zaštiti životne sredine uključiti građane, privredne subjekte, organizacije civilnog društva, lokalne samouprave i institucije na lokalnom i nacionalnom nivou, kako bi zajednički doprinijeli ostvarenju ciljeva održivog, niskokarbonskog razvoja.

Gašparikova je istakla je da je do sada nezabilježena globalna pandemija samo još jedna poruka upozorenja koju nam životna sredina šalje.

"Ovo je poziv za otrežnjenje, da uvidimo da smo kao ljudska vrsta prevazišli granice, trošimo više nego što možemo da priuštimo i iz simbiotskog odnosa sa prirodom prešli smo u koliziju. Potpisivanje ovog Sporazuma dolazi u pravo vrijeme. Radi se o zajedničkoj aktivnosti Vlade Crne Gore i UNDP – o institucionalnom opredjeljenju za kreiranje održivog finansijskog mehanizma za klimu i životnu sredinu. U konačnom, ovim će se značajno povećati konkurentnost crnogorske ekonomije, ekonomije koja teži zelenoj, niskokarbonskoj budućnosti, u kojoj se ekonomski rast ne ostvaruje na štetu prirode i u kojoj niko neće biti izostavljen. Upravo u tom smislu se i nadam da će Eko fond postati neodvojivi dio ukupnog zelenog oporavka ekonomije", poručila je Gašparikova.

Predsjednik Odbora direktora Eko fonda Darko Vuksanović naglasio je da će se sredstva dodjeljivati kroz procedure javnog poziva i biće dostupna javnom i privatnom sektoru, te građanima i domaćinstvima. Cilj je da se podrže projekti u oblasti zaštite prirode i biodiverziteta, unapređenja kvaliteta vazduha, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, održivog saobraćaja, upravljanja otpadom.
Djelovanje Eko fonda predstavlja važnu kariku u sprovođenju politike zaštite životne sredine i klime kao i na polju unapređenja energetske efikasnosti u Crnoj Gori, a naročito na planu ispunjavanja obaveza iz poglavlja 27 - Životna sredina i klima.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније