Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

30. 10. 2019. 16:47   >>  16:47

ADP ZID

Formiranje stambenog fonda za mlade pohvalno

ADP-Zid ocjenjuje da je razmišljanje Vlade o formiranju stambenog fonda, gdje bi stanovi bili ponuđeni na korišćenje mladim ljekarima, prosvjetnim radnicima, inženjerima, bračnim parovima veoma pohvalno, jer konačno prihvata da i model rentalne politike može biti sastavni dio mjera politike stanovanja.

Naime, u svom intervjuu Televiziji Crne Gore premijer Duško Marković je između ostalog govorio i o izazovima u oblasti stanovanja. Spomenuo je takođe da Vlada intenzivno razmišlja i da je formirala radnu grupu o pokretanju programa gradnje državnih stanova u cijeloj Crnoj Gori, koji bi bili ponuđeni mladim ljekarima, prosvjetnim radnicima, inženjerima, bračnim parovima na korišćenje 10 do 15 godina dok ne steknu finansijske uslove da svoje potrebe ostvare na tržištu.

Igor Milošević iz ADP ZID kaže das u mjere unapređenja politike stanovanja dobre samo ako budu dio dio strateškog plana razvoja politike Adekvatnog stanovanja u Crnoj Gori.

“Ovakve mjere sigurno bi usporile odlazak mladih ljudi iz Crne Gore i istovremeno omogućili razne druge benefite po državu Crnu Goru”, navodi s eu saopštenju.

Milošević upozorava da razvoj ovakvih mjera ne smije početi od gašenja požara na jednoj strani jer se on obično pojavi na drugoj strani.

“A upravo na to liči trenutna stambena politika u Crnoj Gori. Ona mora krenuti da se mijenja od pretpostavke da je duboko nepravedna. Jer dok smo izlazili u susret potrebama doktora, državnih funkcionera, prosvetnih radnika, MUP-a, i ostlih državnih službi, javio se duboki jaz i stvorila nepravda prema ostalim građanima, radnicima u privatnom sektoru i svima onima koji na tržištu ne mogu da ostvare svoju potrebu”, navodi Milošević u reagovanju.

Izazov odliva mladih kadrova može se riješiti adekvatnom stambenom politikom, ali ne na ad hoc osnovi i kroz mjere koje bi samo njima bile okrenute, već oni treba da budu jedna od ciljnih grupa. 

“Jer pored njih, ne smijemo zanemariti ni ostale građane Crne Gore koji na tržištu ne mogu riješiti ovu, prevashodno socijalnu potrebu.”

Iz ADP Zid pozivaju formiranu radnu grupu Vlade Crne Gore da pogleda komparativna iskustva.

“Nadamo se da će ovo reagovanje premijer Marković i njegova radna grupa shvatiti kao podršku za ostvarivanje reforme politike stanovanja, ali da je započne reformisati na način da osigura da ona bude prvenstveno pravedna i održiva. Tek u toj i takvoj politici, ako stručna ali i laička javnost utvrdi da su službenici i namještenici, pa i visoki funkcioneri, grupe koje svoje pravo ne mogu ostvariti na tržištu, onda i one mogu biti dio politike adekvatnog stanovanja.”

Iz ADP ZId navode da ne treba praviti diskontinuitet u nastojanju da politika stanovanja bude provođena na lokalnom nivou.

“A to znači da i fond stanova koji bi se kreirao za rentalnu politiku treba da bude u vlasništvu gradova a ne državnih institucija”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније