Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

28. 10. 2019. 22:22   >>  29. 10. 2019. 00:03

REAGOVANJE VDT-A

Vlada ne može i ne smije da kontroliše tužilaštvo

Državno tužilaštvo nezavistan je i samostalan organ i Vlada ne može i ne smije da ga kontroliše, saopšteno je večeras iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

U reagovanju VDT-a na izjavu potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, da je povjerenje u Tužilaštvo na nedopustivo niskom nivou i da ta institucija mora da uradi sve da ga osnaži, navodi se da Državno tužlaštvo uvažava stavove svih građana, ministra pravde takođe.

VDT je, kako su kazali, upravo zbog toga zainteresovano na osnovu kojih istraživanja, sprovedenih za čije potrebe se iznose tvrdnje o Tužilaštvu.

"Tužilaštvo je nezavistan i samostalan organ i ne raduje nas činjenica što na to moramo da podsjećamo i ministra pravde", kazali su iz VDT-a.

Navodi se da upravo zbog te činjenice, definisane zakonom i ustavnim normama, Vlada i ne treba da ima mehanizme za kontrolu Tužilaštva

"Onda bismo govorili o Vladinom ministrastvu , a vjerujemo da nikome nije u interesu da Tužilaštvo to i bude", kaže se u saopštenju i dodaje da Državno tužilaštvo nikada nije niti će ignorisati probleme sa kojima se suočava.

"Naprotiv. Nastaviće da ih rješava koliko god to nekome odgovaralo ili ne, koliko god to zvučalo arogantno ili ne", poručili su iz VDt-a.

Oni su kazali da će izazovi pred kojima se državnotužilačka organizacija nalazi samo osnažiti njihovu odlučnost da se obračunaju sa svim vidovima kriminala, ali i pokušajima različite vrste pritisaka, sa koje god adrese oni dolazili.

"Sve one koji to pokušavaju da guraju pod tepih sve što je ostavereno prethodnih godina podsjetićemo da Državno tužilaštvo kontinuirano ostvaruje rezultate na svim poljima", ističu iz VDT-a.

Navodi se da su po naredbama državnih tužilaca riješena najteža krivična djela i službenici Uprave policije uhapsili brojne pripadnike kriminalnih organizacija.

"To dokazuje da samo, zajednički, timski rad, kojim rukovodi Tužilaštvo može da dovede do mjerljivih rezultata", rekli su iz VDT-a i dodali da pokušaji kontrole sa bilo koje strane mogu samo da uspore, nikako da zaustave tu namjeru.

"Da li smo zadovoljni? Ne. Smatramo da treba još bolje, odlučnije i efikasnije. Svi koji misle da će uspjeti da nas spriječe u tome , u velikoj su zabludi", navode iz VDT-a.

Oni su poručili da će Državnotužilačka organizacija nastaviti da radi u interesu javnosti i odgovorna je građanima Crne Gore, kojima nastoji da obezbjedi sigurno i bezbjedno okruženje.

"Svi drugi pokušaji kontrole u suprotnosti su sa ustavnim i zakonskim normama koje nije donosila državnotužilačka organizacija. Naše je da nas u radu isključivo vodi primjena tih propisa i njihovo poštovanje. Zato sa pravom od svih građana Crne Gore tražimo da i sami čine upravo to", poručili su iz VDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније