Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

18. 10. 2019. 19:51 >> 19:49

U ULCINJU

Predstavljen najmoderniji sistem otpadnih voda

Drugi dan Međunarodne konferencije o vodama, koja se održava u Ulcinju, posvećen je iskustvima i izazovima u tretmanu otpadnih voda. Pitanje adekvatnog sakupljanja i tretmana otpadnih voda je segment koji značajno može da doprinese unapređenju životne sredine u crnogorskim opštinama, a predstavljen je i najmoderniji sistem otpadnih voda.

Profesor londonskog Unverziteta Imperijal Čedo Maksimović poručuje da bi gradovi danas trebalo da se planiraju drugačije. Tako kaže da umjesto za automobile, gradove treba osmisliti za ljude i dobru interakciju sistema voda. Na drugoj Međunarodnoj konferenciji voda prezentovao je najnoviji sistem otpadnih voda.
“Postoje tehnologije koje su modernije koje zauzimaju manje prostora, jeftinije su za izgradnju, koje su za održavanje, proizvode manje mulja i ljepše izgledaju, mogu se decentralizovati u gradskim četvrtima, da se ne osjeća ni smrad ni neprjatan miris, da ne budu loše komšije, nego da budu motivacija gradovima,” kazao je Maksimović.

Takva postrojenja, kaže Maksimović mogla bi da se rade u Crnoj Gori, ukoliko gradovi budu raspoloženi za to.

“Ukoliko se riješi problem dominantne, trenutne, institucije rade neokolinizam onedaju pare a insistiraju da s eprimjenjuje srttara tehnologija i to ubija projekte 02.12 projekti su preskupi tehnologija smrdi,sve zajedno uvezano i iz tog začaranog kruga treba izaći što pre02.20

Opština Bar još nije uradila centar za prečišćavanje otpadnih voda, tako da postoji mogućnost da baš Bar bude prvi grad koji će uraditi neki ovakav sistem.

“Možda jeste prilika da onog trenutka kada počnemo sa izgradnjom primjenimo najadekvatniju i najmoderniju tehnologiju sa ciljem da riješimo problematiku koja je evidentna kod sistema za prečišćavanje opdnih voda”, rekao je on.

Konferencija u Ulcinju okupila je preko 100 učesnika iz zemlje i regiona kojima su aktuelne teme iz ove oblasti približili 28 domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније