Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 09. 2013. 10:21 >> 10:22
1

ROMSKI SAVJET

Mnoga romska djeca pravno ne postoje u CG

Više od hiljadu romske i egipćanske djece i odraslih u Crnoj Gori nije upisano i matične knjige rođenih, procjena je Romskog savjeta u Crnoj Gori.

“To istovremeno znači da ta djeca pravno ne postoje, u zvaničnim knjigama nemaju imena i prezimena, niti bilo koje drugo pravo, kao što su zdravstveno osiguranje, dječiji dodatak, ne poseduju dokaz o rođenju i državljanstvu, ne mogu da sklope brak, nalaze se van sistema obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, nema ih na biračkim spiskovima, pa samim tim uskraćeno ima je biračko pravo da biraju i da budu birani”, ocijenio je Romski savjet.

Romski savjet očekuje da se nadležne institucije moraju suočiti sa ovim ozbiljnim problemom i apeluje da se pronađe sistemsko rješenje, kako bi ovaj problem u potpunosti bio eliminisan.

"Svakako da  je neophodno za ovu aktivnost odvojiti određena finansijska sredstva. Romski savjet  smatra da bi bilo neophodno dio sredstava koja su namijenjena realizaciji ciljeva strategije 2012-2016.  odvojiti za ovu namjenu. Mi ćemo u najskorije vrijeme, možda već sljedećeg mjeseca, raditi na istraživanju ovog problema na nivou čitave Crne Gore, jer nam je  itekako stalo da imamo precizne podatke o broju djece i omladine RAE zajednice koja nisu upisana u matične knjige rođenih“, poručili su iz Romskog centra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније