Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

02. 04. 2018. 15:51 >> 16:58

DEMOKRATE KRITIKUJU VLADU

Neprihvatljiv odnos prema ''Dakićevcima''

Neshvatljivo je i neprihvatljivo da se Vlada ignorantski i neodgovorno odnosi prema rješavanju problema bivših radnika “Radoje Dakić”, ocijenili su danas iz Demokratske Crne Gore.

“To što je rješavanje ovog pitanja finansijski zahtjevno, jer je nužno obezbijediti nekoliko desetina miliona EUR koji se duguju bivšim radnicima, nikako ne može biti opravdanje Vladi da i sama bude direktni akter diskriminatorskog odnosa prema građanima i nastavi sa povredom ljudskog prava na mirno uživanje imovine bivšim radnicima”, rekao je poslanik Demokrata Danilo Šaranović na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da se radi o skoro 1,8 hiljada porodica koje duže od jedne decenije čekaju da država obezbijedi izvršenje pravosnažne presude sudova u Crnoj Gori donesene u njihovu korist.

“Ovdje treba podsjetiti da su bivšim radnicima dosuđena potraživanja zbog neisplaćenih ili manje isplaćenih zarada iz perioda od 1997. do 2003. godine“, kazao je Šaranović.

On je rekao da je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, povodom rješavanja pitanja radnika “Radoje Dakića” drugi put uputio otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, u kojem je naveo da ignorisanjem tog problema Vlada postupa antidemokratski i antievropski.

Šaranović je saopštio i da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, svojim mišljenjem konstatovao postojanje povrede ljudskog prava na mirno uživanje imovine prema bivšim radnicima, zbog neispunjavanja pravosnažnih sudskih odluka u periodu dužem od 11 godina.

„Zaštitnik je utvrdio da je neizvršavanjem pravosnažnih sudskih odluka podnosiocima pritužbe povrijeđeno i pravo na mirno uživanje imovine. Zato je Zaštitnik preporučio Vladi da, imajući u vidu praksu Evropskog suda za ljudska prava, po pitanju obaveze države u ovim sporovima, preduzme mjere i aktivnosti u cilju izvšenja pravosnažnih odluka iz predmetnih sudskih sporova radnika”, dodao je Šaranović.

On je kazao da bi u svakom demokratskom društvu, tako neodgovorno i nedemokratsko ponašanje Vlade imalo za posljedicu pokretanje postupka za njeno razrješenje.

“Gledamo u Zaštitnika da li će iskoristiti zakonom datu mogućnost da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti Vlade zbog ignorisanja njegovog mišljenja sa preporukom i odbijanja da mu u ostavljenom roku podnese odgovarajući izvještaj o tome što je Vlada konkretno preduzela po tom pitanju”, zaključio je Šaranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније