Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 10. 2015. 12:54 >> 12:42
4

KONGRES ONKOLOGA

U CG od kancera godišnje umre 1.000 osoba

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje, godišnje od malignih bolesti oboli više od 2.000 osoba, a umre oko 1.000. Evidentan je porast broja oboljelih, ali i mortaliteta od kancera, saopšteno je na otvaranju Kongresa onkološkog udruženja mediteranskih zemalja AROME, čije je sjedište u Parizu i Evropske škole onkologije (ESO) iz Lugana. Višednevni stručni skup u Bečićima okupio je 150 učesnika iz 15 zemalja Mediterana i Balkana.

Sekretar Ministarstva zdravlja Zoran Kostić kazao je kako Ministarstvo zdravlja preduzima odgovarajuće mjere i realizuje brojne programe, koji su usmjereni prevenstveno na prevenciju faktora rizika i rano otkrivanje malignih bolesti.

„U okviru Strategije za  prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti date su osnovne smjernice za sveobuhvatni i koordinisani odgovor na sve veću zastupljenost nezarazanih bolesti u nacionalnoj zdravstvenoj patologiji. Intenzivno se radi na promociji zdravih stilova života i edukaciji stanovništva, a polazni segment u svemu tome su nacionalni programi i strategije kao krovni elementi razvoja zdravstvenog sistema“, kazao je Kostić.

Podsjetio je da je u toku implementacija skrinig programa za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, a počela je i realizacija skrining programa ranog otrkivanja grlića materice i dojke. Primjenom ovih skrininga,može se smanjiti smrtnost i poboljšati kvalitet života oboljelih od malignih bolesti, kazao je Kostić.

„U cilju uspješnog liječenja oboljelih od kancera, puno je uloženo u osavremenjavanje zdravstvenih ustanova i odjeljenja, kao i u opremu za dijagnostiku i liječenje najtežih bolesnika. Najznačajniji projekat svakako je izgradnja nove Klinike za onkologiju i radioterapiju, u sklopu Kliničkog centra Crne Gore, koja je opremljena najsavremenijom opremom za dijagnostiku i terapiju. Istovremeno, kontinuirano se radi na kadrovskom jačanju onkologije i uvođenju novih procedura u liječenju i tretmanu oboljelih“, zaključio je Kostić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније