Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

17. 07. 2021. 15:31 >> 15:34
2

RADULOVIĆ U LUKSEMBURGU

Crna Gora bez izuzetka podjednako pripada svima

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je na proslavi Dana državnosti Crne Gore u Luksemburgu.

„Na Berlinskom kongresu,1878. godine potvrđena je vjekovima očuvana nezavisnost i državnost Crne Gore. Tada je udaren temelj savremene Crne Gore, koja dijeli rame uz rame sudbinu evropskih naroda, poštujući razlike među drugima, ali i čuvajući i njegujući svoje razlike. Takođe, Trinaestojulski ustanak 1941, prvi u porobljenoj i fašističkom čizmom pregaženoj Evropi, zapalio je baklju slobode i upisao zlatnim slovima ime Crne Gore u baštinu antifašizma. Vrijednosti za koje su naši preci dali živote, sa posebnom pažnjom i obazrivije nego ikad, čuvamo i danas“, rekao je Radulović predstavnicima crnogorske dijaspore na proslavi Dana državnosti u Vojvodstvu Luksemburg.

Obraćajući se našim iseljenicima, on je dodao da u istoriji Crne Gore posebno mjesto pripada upravo njima, koji su težeći opstanku odlazili van granica svoje države, iznjedrivši kroz istoriju istaknute ličnosti na svim kontinentima. Uloga dijaspore, kako je rekao, posebno je bila važna nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

Upravo zbog osjećaja pripadanja koji Crna Gora ima za svoje širom svijeta, ministar Radulović je istakao da Ministarstvo na čijem je čelu želi da naša diplomatsko-konzularna predstavništva budu istinski dom i mjesto koje će na najbolji način van matice sabirati naš identitet, kulturu, tradiciju, jezik i običaje.

Šef crnogorske diplomatije istakao je uspjeh koji naša iseljenička zajednica ima gradeći mostove zajedništva sa Saveznom Republikom Njemačkom i Velikim Vojvodstvom Luksemburg, uticajnim saveznicama Crne Gore u NATO-u, koje su istovremeno i važni partneri u evroatlantskim integracijama, naročito u našem vanjskopolitičkom cilju, članstvu u Evropskoj uniji.

Govoreći o Crnoj Gori kao multietničkoj i multikonfesionalnoj državi, ministar Radulović je naglasio da ona, „bez izuzetka, podjednako pripada svima“, i da su svi naši građani naše nemjerljivo bogatstvo, kako prije 140 godina na Berlinskom kongresu, tako i danas.

„Možda ste vi, nevoljno i vođeni željom za boljim životom i otišli iz Crne Gore, ali zapamtite, gdje god bili, Crna Gora nikad neće otići od vas. Zato je zajednička obaveza i matice i dijapore, da uživamo i čuvamo blagodeti nezavisne, građanske i demokratske Crne Gore. U to ime, koristim priliku da svima poželim srećan Dan državnosti Crne Gore 13. jul“, rekao je Radulović u Luksemburgu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније