Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Gojko Jovanović, Radio Crne Gore ]

08. 02. 2023. 08:15 >> 08:15

80-GODIŠNjI MIROJE ZA RADIO CG

"Najteže je biti učitelj u svom selu"

Najteže je biti učitelj u svom selu, kaže osamdesetogodišnji Miroje Radović, iz Borkovića kod Plužina koji je četrdeset i pet godina učio pivsku djecu prvim slovima, a od toga trideset i osam u svom rodnom selu.

"Kada sam se zaposlio u školi u svom selu septembra 1964. godine čuveni prosvjetni inspektor Rade Delibašić mi je kazao da je zaista teško raditi među svojim ljudima. I danas da ponovo počinjem opet bih izabrao svoje selo, svoje ljude samo treba biti realan i pravičan i nikada nećete biti u problemu", kaže stari učitelj.

Kada se govori o školi i uspjehu naših đaka često se pominje da se ocjene "poklanjaju", a nekada nije bilo tako, priča Radović.

"Učitelj je i tada i sada zamjenjivao roditelja. Učitelj treba sa đacima da postupa kao sa svojom djecom i svaka poklonjena ocjena je zloupotreba i tako se uništava učenik. Treba se potruditi i pronaći metode da se svakom djetetu priđe kako bi dalo najviše u nastavi", naglašava Radović koji je i svojoj djeci držao nastavu i, kako kaže, bio strožiji jer ako dijete ne poštuje starijega nema tu ni roditelja niti učitelja.

Nekada je u seoskim školama bila tabla, kreda i računaljka, a po petoro djece je bilo u klupi.

"Roditelji nijesu mogli da nabave udžbenike, sveske i drugi pribor i bivalo je da učitelj putuje do Nikšića da kupi pribor koji su roditelji kasnije plaćali", kaže Radović.

U tim godinama nije bilo ni puta ni struje u Borkovićima koja je stigla tek 1981. godine.

Radović je otišao u penziju 2007. godine i tada je registrovao poljoprivredno domaćinstvo jer, kako kaže, mora se raditi.

Radović je za četrdeset pet godina rada izveo blizu pet stotina učenika. U Borkovićima je nekada bilo šezdeset i pet porodica u kojima je bilo i po sedmoro djece, a danas je u selu tridesetak neoženjenih momaka.

Prva plata

Stari učitelj ne zaboravlja ni prvu platu koju je zaradio u školi.

"Za septembar 1964. godine zaradio sam tridesetjednu hiljadu i šestotina dinara. Za tu platu sam kupio vola od četiristotine kilograma mesa i preostalo mi je da kupim stotinu kilograma brašna. Društvo mora da cijeni učitelja", kaže Radović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније