Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

B.B.

07. 07. 2022. 14:05   >>  14:20

U NIKŠIĆU

Otvoren Solarni park na platou Doma revolucije

Solarni park koji se sastoji od solarnog drveta, pet solarnih klupa i solarne nastrešnice, otvoren je danas na platou Doma revolucije u Nikšiću.

Prezentaciji Parka prethodila je INER prekogranična konferencija na kojoj je predsjednik Opštine Marko Kovačević, čestitao "Aldi" na INER projektu, koji je, kako kaže, došao u pravo vrijeme, pogotovo za Opštinu Nikšić, ali i za cijelu Crnu Goru, jer se paralelno odvija i realizacija jednog drugog projekta koji radi EPCG na jednom širem nivou , a to je projekat 3000+ i 500+ ugradnja solarnih panela na krovovima kuća.

"Taj projekat i ovaj upravo podupiru ono što je jako važno za ekonomiju Crne Gore i grad i ukazuju na prednosti energetske efikasnosti. Upravo kroz ovaj solarni park što se danas postavlja i solarno stablo moćićemo našim građanima da prikažemo kako to funkcioniše na djelu. Oni će u sve to moći da se uvjere na licu mjesta prije nego što se odluče da i sami u svojim domovima nešto slično urade", istakao je Kovačević.

Koordinatorka projekta Ana Milović Jasikovac kazala je da su konferencijom čiji je naziv "Obnovljivi izvori energije i energetski menadžment u javnom sektoru u prekograničnoj oblasti – zajednički izazovi i rješenja", htjeli da povežu nacionalne i lokalne politike i strateški okvir sa ovom temom.

"Cilj INER projekta je promocija obnovljivih izvora energije, pametno upravljanje energijom i promocija energetske efikasnosti. Osim što smo donijeli sa INER-om značajna strateška dokumenta, kao što su energetski pregledi pet javnih objekata i tipologija lokalnih zgrada, odnosno lokalna tipologija, gdje je Nikšić prvi zajedno sa Cetinjem u Crnoj Gori koji ima tu tipologiju, realizovali smo i pokaznu akciju upotrebe obnovljivih izvora energije, a to je solarni park na platou Doma revolucije uz podršku Opštine Nikšić", istakla je Milović Jasikovac.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Opštinom Nikšić u okviru INER projekta, finansiranog iz IPA prekograničnog programa saradnje Crne Gore, Bosne i Hrvatske, a na njoj su učestvovali predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG i drugih relevantnih institucija.

Kovačević se zahvalio Agenciji za lokalnu demokratiju i gradu Iloku, koji je nosilac ovoga projekta, što je dobijena prilika da se dio ovog projekta realizuje u Nikšiću.

"Nikšić je pogonski grad kada je u pitanju energetska efikasnost. A energetska efikasnost treba da se ostvari u Crnoj Gori. Nastavićemo da tako bude i u narednom periodu i da podržavamo svaku vrstu ovakvih projekata i u budućnosti", zaključio je predsjednik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније