Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Radio CG ]

11. 05. 2022. 09:17 >> 10:46

U BLIZINI ULCINJA

Otkrivena pećnica crijepa i keramike

Na samo 17 kilometara od Ulcinja, u selu Zenelaj, otkrivena je pećnica crijepa i keramike. Ova pećnica, kako kažu tamošnji mještani, je pronađena iskopavanjem bagerom na oko jedan metar ispod zemlje, na imanju porodice Hajdarija, zasađenom maslinama.

Arheolog iz Ulcinja, dr. Anton Ljuljđuraj objašnjava da je riječ o maloj pećnici koja je opsluživala mještane za njihove potrebe i okolna sela.

"Pošto ne postoje arheološki predmeti koji bi ga mogli datirati, takve pećnice su poznate od rimskog perioda do modernog doba. Vrlo je moguće da je pećnica izgrađena za potrebe mejštana sela prije oko 200 godina, ali je moguće da je i starija. Moraju se izvršiti arheološka iskopavanja da bi se dokazala antika", kaže Lulgjuraj.

Prema njegovim riječima selo Zenelaj je bogato veoma čistim glinovitim zemljištem, koje stvara uslove za proizvodnju grnčarije.

Takođe, dodaje Ljuljđuraj, ovaj kraj obiluje drvetom koje je sirovina za spaljivanje i pečenje, a u blizini se nalaze i izvori vode koji omogućavaju preradu gline, proizvodnju cigle i kuhinjskog pribora.

Mještani ovog sela najavili su da će arheolozi otpočeti istraživanja na toj lokaciji.

Đeka Đonaj, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније